fbpx

Vacature analyse

Een vacature gevonden die je aanspreekt? Door de vacaturetekst goed te lezen en te analyseren, bepaal je of de baan daadwerkelijk bij je past. Veel vacatures stellen zulke hoge eisen dat bijna iedere potentiële kandidaat bij voorbaat al afhaakt. Organisaties zetten natuurlijk in op de ideale kandidaat, maar bij het lezen van de  vacaturetekst én de beslissing om wel of niet te solliciteren is het van belang om je een realistisch beeld te vormen van de werkelijke eisen.

Analyseer met deze oefening de eisen en situatie zo zorgvuldig mogelijk en vermijd een onder- of overschatting van jouw kansen.

 

Start oefening

Veel vacatures stellen zulke hoge eisen dat bijna iedere potentiële kandidaat bij voorbaat al afhaakt.
Organisaties zetten natuurlijk in op de ideale kandidaat, maar bij het lezen van de vacaturetekst én de beslissing om wel of niet te solliciteren is het van belang om je een realistisch beeld te vormen van de werkelijke eisen. Analyseer de eisen en situatie zo zorgvuldig mogelijk en vermijd een onder- of overschatting van jouw kansen.

 

Stap 1: De eisen en wensen van de organisatie
Je vindt de wensen van de organisatie terug in de bijvoeglijke en zelfstandige naamwoorden die worden
gebruikt, bijvoorbeeld: ‘We zoeken een enthousiaste controller, een teamplayer, iemand die zijn/haar mannetje staat richting klanten en hoger management.’ Onder de eisen vallen het aantal jaren en soort werkervaring dat wordt gevraagd.

Actie!
Maak een lijst van de wensen en eisen en verduidelijk bij ieder punt voor jezelf wat de organisatie precies wil
en waarom. Maak een schema om de verschillende categorieën langs te gaan: ervaring, opleiding, persoonlijke kenmerken en de kenmerken van de organisatie.

Actie!
Bepaal vervolgens wat jou aanspreekt in de vacature en waarom. Maak daarnaast een overzicht van je sterke punten, talenten en ervaring. Vul kolom 2 en 3 van je schema in.

 

Stap 2: Vergelijk vraag en aanbod
Je hebt de vacature doorgenomen op wat er concreet wordt gevraagd. Vergelijk vraag met aanbod. Is er aansluiting met wat jij wilt en kunt?

Actie!
Benoem de overeenkomsten tussen de eisen van de organisatie en jouw sterke punten in kolom 4. Hoe groot
is jouw match op deze functie? Kun je bepaalde eisen compenseren met kwaliteiten die je hebt, maar waar niet direct om wordt gevraagd?

 

Stap 3: Bereid je sollicitatie voor
Heb je aanvullende informatie nodig om te bepalen of je wel of niet wilt solliciteren? Formuleer maximaal vijf vragen die je de organisatie wilt stellen om de vacature te verduidelijken.

Beschrijf tenslotte je motivatie om te solliciteren. Wat vind je interessant aan deze functie? Waarom zou je voor het bedrijf willen werken? Antwoord in steekwoorden.

Zet de volgende stap: bel om meer informatie of solliciteer meteen. Succes!

Wil je graag feedback ontvangen op basis van de loopbaanopdracht 'Vacature analyse'? Of wil je gewoon sparren met een loopbaancoach? Neem dan via onderstaand formulier contact op:

Upload hier eventueel je bestand t.b.v. feedback:
* We reageren eerst via mail om de verdere stappen en het contact af te stemmen

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.