fbpx

Meer bewustwording in de loopbaankeuze zorgt voor een betere arbeidsmarktpositie

Het UWV heeft de arbeidsmarktpositie van mbo’ers vergeleken naar aanleiding van drie onderzoeksrapporten over mbo-studies die hier gepubliceerd zijn.

De onderzoeken zelf zijn voornamelijk bedoeld voor decanen, mentoren en loopbaanprofessionals om jongeren te ondersteunen in het maken van een weloverwogen studiekeuze.

Leerwerkloket
Dennis Alexander, Leerwerkloket, hoopt om samen met het UWV een brug te slaan naar het onderwijs en scholieren. “Uit onderzoek blijkt dat studiekiezers die arbeidsmarktinformatie voor baankansen meenemen in hun overwegingen, een meer bewuste loopbaankeuze maken en daardoor een betere startpositie hebben op de arbeidsmarkt. En 10 jaar later is hun arbeidsmarktpositie nog steeds beter.”
De drie verschillende onderzoeken, gesplitst naar drie niveaus:

  • De arbeidsmarktpositie van mbo’ers vergeleken (bol 2 en bbl 2)
  • De arbeidsmarktpositie van mbo’ers vergeleken (bol 3 en bol 4)
  • De arbeidsmarktpositie van mbo’ers vergeleken (bbl 3 en bbl 4)

De belangrijkste resultaten

  • De positie op de arbeidsmarkt direct na het afstuderen kan voorspellen wat de arbeidsmarktpositie van degene is tot 10 jaar na het afstuderen.
  • Afgestudeerden van niveau 3 en 4 hebben een betere startpositie dan afgestudeerde aan niveau 2 opleidingen.
  • De opleidingen in de zorg en techniek bieden de beste arbeidsmarktposities.
  • Daarentegen bieden opleidingen in de schoonheids- en haarverzorging & horeca de minst gunstige arbeidsmarktposities.
  • De beroepsbegeleidende leerweg (bbl) geeft over het algemeen een betere arbeidsmarktpositie dan de beroepsopleidende leerweg (bol).

Het belang van goede voorlichting
Ruim driekwart van de 2.000 mbo-gediplomeerden vindt het vinden van werk belangrijk of zelfs heel belangrijk bij de keuze voor een opleiding, blijkt uit recent onderzoek van SEO Economisch Onderzoek. In de praktijk valt het bewust gebruik maken van deze informatie bij het maken van een keuze echter tegen.

Op LimburgLeert zijn twee webinars te volgen die aansluiten bij meer bewustwording. De webinar ‘In 7 stappen persoonlijke grip en succes op je werk’ leert je hoe je omgaat met de werkdruk en stress. Handvaten worden gegeven om de juiste focus, hogere effectiviteit en meer ontspanning en plezier te hebben in je leven en in je werk. Daarnaast staat de webinar ‘Loopbaanontwikkeling: creëer je eigen loopbaan’ in het teken van je eigen loopbaanontwikkeling.

Schakel een loopbaancoach in
Via Leo Loopbaan kun je gratis gebruik maken van de hulp van een loopbaancoach. Zij kunnen je adviseren om verschillende testen/ opdrachten te maken om te onderzoeken waar je sterke en zwakke punten zitten. Het gebruik van jongeren die in het kader van arbeidsmarktinformatie hun keuze maken groeit wel, maar dit mag nog meer zijn. Daarom bieden we bij Leo Loopbaan ook experiences aan om vast van het werkveld te proeven.

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.