Meer mensen met een arbeidsbeperking aan een reguliere baan helpen. Dat is het doel van de banenafspraak. Via LimburgLeert kun je als Limburgse werkgever deze medewerkers gratis scholen. Uniek in Nederland. „We gaan voor duurzame inzetbaarheid.”
De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen met een arbeidsbeperking regulier werk gevonden. Dat is positief, maar lang niet altijd gaat het om langdurige contracten en succesvolle matches. Een van de oorzaken is een gebrek aan opleiding. LimburgLeert doet daar iets aan.
Ontwikkeling sleutel tot succes
„Om mensen duurzaam aan het werk te houden is het belangrijk dat ze zich ontwikkelen”, weet Bart Hermans van LimburgLeert. „Daarom kiezen we voor een vervolgstap en bieden we in samenwerking met onder andere VISTA college en Gilde Opleidingen diverse gratis opleidingen en cursussen aan voor specifiek deze doelgroep. We gaan voor duurzame inzetbaarheid, daarmee lopen we als provincie voorop.” In eerste instantie gaat het om een proef met een beperkt aantal trajecten.
Van taal tot praktijkverklaring
Het aanbod varieert per arbeidsmarktregio. In Midden-Limburg kunnen medewerkers zich scholen in de Nederlandse taal, werknemersvaardigheden, digitale vaardigheden en positieve gezondheid. In Noord-Limburg geldt vanaf eind dit jaar hetzelfde aanbod. In Zuid-Limburg kunnen de medewerkers binnen de banenafspraak zich ook ontwikkelen met bijvoorbeeld een praktijkverklaring in de bouw, logistiek, techniek of horeca. Hermans: „Met praktijkleren leren medewerkers onder professionele begeleiding processen op de werkvloer. Ze gaan dus niet naar school. Hebben ze het proces onder de knie, dan ontvangen ze een praktijkverklaring die in heel Nederland geldig is.”
Voor elke Limburger
LimburgLeert is er als hét opleidingsplatform voor alle Limburgers die zich willen ontwikkelen. Op limburgleert.nl staat een actueel aanbod van onderwijsinstellingen en commerciële opleiders die actief zijn in Limburg: van korte cursussen tot volledige opleidingen. Dat aanbod is afgestemd op de behoeften van werkgevers en werknemers. Als het mogelijk is, worden er subsidies aan gekoppeld. Op de site staan sowieso meer dan honderd trainingen en e-learnings die gratis te volgen zijn. „Scholing en ontwikkeling zijn cruciaal in een veranderende arbeidsmarkt”, zegt Hermans. „Het helpt medewerkers om aantrekkelijk te blijven voor werkgevers en ondersteunt ondernemers om personeel te behouden en talenten te benutten. En in de huidige krappe arbeidsmarkt hebben we alle talenten nodig.”
Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op www.limburgleert.nl.