fbpx

De studie én de regio zijn cool

Megan Entzinger zit in de laatste fase van de bachelor Maastricht Science Programme. In haar thesis zoekt ze een antwoord op de vraag hoe een mossel zich aan een rotswand hecht en de zwaarste golfslag weerstaat. “Dat doet het diertje met een soort lijm. Als we die kunnen nabootsen, biedt dat geweldige mogelijkheden voor medische toepassingen.”

De 21-jarige in Zuid-Afrika geboren studente rondt deze zomer de driejarige bachelor af. Ze kijkt er nu al met veel plezier op terug. “Ik ben hier echt met mijn neus in de boter gevallen”, zegt ze in een kleine collegezaal in het onderwijsgebouw op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. De plek waar in totaal jaarlijks zo’n 1000 studenten een bachelor of master volgen. “Ik heb de tijd gekregen om me te verdiepen in verschillende aspecten van de wetenschap. Dat is het mooie van dit programma: je kunt uit een aantal modules vrij kiezen. Voor mij was dat belangrijk, want ik wist niet precies wat ik wilde. Gaandeweg het traject heb ik het accent gelegd op biochemie en wiskunde. Hierin wil ik ook verder gaan en een master volgen, maar ik ga eerst een jaar werken als onderwijsassistent en me verdiepen in de Nederlandse taal. Ik denk dat ik hier nog wel even blijf.”

“Ik denk dat ik hier nog wel even blijf.”

Wetenschap

Megan Entzinger kwam min of meer toevallig bij Maastricht University terecht. “Met mijn ouders heb ik op verschillende plaatsen in Zuid-Afrika en Europa gewoond. Na mijn middelbare school in Zwitserland wilde ik eigenlijk naar Engeland, maar ik schrok van de hoge kosten voor buitenlandse studenten en de zware toelatingseisen. Na een digitale zoektocht kwam Maastricht bovendrijven. Makkelijk toegankelijk met mijn Nederlands paspoort en precies wat ik zocht. Een meer algemene bachelor wetenschap met veel biologie en chemie. In 2016 ben ik verhuisd en begonnen.”

Divers

Het probleemgestuurd onderwijs beviel Megan Entzinger vanaf de eerste dag prima. “Je werkt samen met andere studenten aan projecten en opdrachten. Studenten met verschillend achtergronden en interesses. Dat levert mooie discussies op en je leert van elkaar. De studiegroepen zijn heel divers, uiteraard ook door de internationale samenstelling. Hier studeren mensen uit alle werelddelen. Rusland, Azië, Afrika, Europa, de VS. Je hoeft nauwelijks te wennen, iedereen is nieuw en komt van ver. Juist door de mix leer je vraagstukken van verschillende kanten te bekijken.”

Wel pittig

De studielast viel de Zuid-Afrikaanse niet echt mee. “Het is wel pittig. Uitganspunt is 20 contacturen en 20 uren zelfstudie. Nou, die heb je echt wel nodig. Ik merkte dat de lat steeds hoger kwam te liggen gedurende de studie.  We worden echt uitgedaagd, je vóelt dat hier aan nieuwe materialen en duurzame oplossingen voor de toekomst gewerkt wordt. Misschien doordat de productiebedrijven om de hoek zitten, je de praktijk letterlijk ruikt. De urgentie is er. Feit is dat we hier gebruik maken van de modernste faciliteiten en labs. Alles ademt professionaliteit. De mix van ondernemers en studenten, de lezingen en symposia op de campus. Je zit eigenlijk al midden in de chemie als student. Toch anders dan in de binnenstad.”

Biobased materials

Megan Entzinger wil verder in de biobased materials. “Waarschijnlijk wel ja. Eerst een master, dan misschien wel verder met een promotieonderzoek naar natuurlijke lijm zoals mossels die maken. Waarom zou ik niet hier aan de UM verder studeren en onderzoek doen? Het bevalt me uitstekend en ook sociaal gezien heb ik niets te klagen. Ik heb hier veel vrienden gemaakt, woon graag in Maastricht. Ik ga niet voor niets Nederlands leren. Laat ik het zo samenvatten: de studie én de regio zijn cool.”

Bron: Brightlands

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.