fbpx

Doktersassistent Sabrina vond werk over de grens

Toen haar anti-kraak woning in Sittard gesloopt werd en haar studiefinanciering stopte, zat er voor Sabrina Poeth (24) niets anders op dan weer bij haar ouders in België te gaan wonen. Maar als je werk zoekt in Nederland, kan het lastig zijn dat je aan de andere kant van de grens woont. Het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling hielp Sabrina daarbij.

Sabrina, geboren in Venlo, behaalde in 2018 haar diploma doktersassistent. “Cum laude geslaagd”, zegt ze trots. Wie had dat gedacht, want een paar jaar eerder was ze nog weggestuurd bij de opleiding verpleegkunde. “Ze zeiden dat ik te dom was voor mbo-4. Ik stapte over naar mbo-2, maar dat was veel te makkelijk.”

Sabrina wist al van jongs af aan dat ze in de zorg wilde werken. “Ik heb echt een hart voor de zorg, maar ik wilde meer dan alleen mensen wassen en bedden verschonen. Mijn beste vriendin deed de opleiding doktersassistent en nodigde me uit voor de open dag. Ik heb me gelijk ingeschreven. Ik was super gemotiveerd om te laten zien dat ik niveau 4 wél aankan.”

Jezelf presenteren

Na de opleiding kon Sabrina aan de slag bij een huisarts in Geleen. “Helaas werd mijn jaarcontract niet verlengd, omdat er in de kleine praktijk niet genoeg werk was voor twee assistentes. Daarna heb ik als vervanging tijdens de vakantie gewerkt bij een praktijk in Munstergeleen. Hier was ook geen vaste baan voor mij, maar om me toch te helpen boden ze mij een gesprek aan met een social worker. Hij verwees mij naar het servicepunt voor grensarbeiders.”

Het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling hielp haar onder andere met het opstellen van een goed cv. “Ook oefenden we sollicitatiegesprekken. Welke vragen kun je verwachten? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf goed presenteert? En ze brachten me in contact met een huisartsenpraktijk waar een vacature was voor zwangerschapsvervanging. Het sollicitatiegesprek verliep heel anders dan mijn eerdere sollicitaties. Het was geen vragenvuur, maar een heel ontspannen gesprek.”

Boost voor het zelfvertrouwen

“Dat ik deze baan kreeg, gaf mijn zelfvertrouwen weer een boost. In deze grote praktijk met vier artsen zit ik helemaal op mijn plek. Er zit veel meer variatie in de werkzaamheden dan bij een solo-praktijk.

De doktersassistent is het eerste contact voor patiënten. Wij doen de triage, oftewel we maken een eerste inschatting van de ernst van de klachten. Moet iemand diezelfde dag een dokter zien, of is iemand al geholpen met telefonische adviezen? Daarnaast plannen wij de afspraken, versturen we dossiers en verzorgen we alle administratieve handelingen in een praktijk. Kleine medisch-technische handelingen doe ik ook. Denk aan bloedprikken, tapen en oren uitspuiten. Het allerleukste aan mijn werk vind ik het contact met patiënten.”

Uiteindelijk hoopt Sabrina dat ze een vaste baan vindt. “Vervangen is leuk en heel leerzaam, zeker als je net van school komt. Maar straks wil ik me ook settelen en een huis kopen en dan is een vaste baan natuurlijk wel fijn. Mijn droom is nog om de opleiding tot ondersteunende huisarts te doen, zodat ik nog meer medische handelingen kan verrichten. Ik heb er nu alle vertrouwen in dat ik dat aankan!”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.