fbpx

Familie Janssen maakt droom eigen woonzorgcomplex waar

In een oud schoolgebouw in Panningen opent in 2021 het Poelsplein, een woonzorgcomplex voor mensen met dementie en hun partners. Met dit initiatief maken Peter en Hélène Janssen hun droom waar, samen met dochter Maartje. “We zijn zó enthousiast dat we dit samen doen.”
 

Het is een echte zorgfamilie, de familie Janssen. Hélène en Maartje werken beiden met mensen met dementie; moeder als verpleegkundige, dochter is zorgcoördinator. En Peter heeft in ruim 40 jaar tijd veel managementfuncties in de zorg bekleed. Van leidinggevende tot interim manager en vestigingsdirecteur bij Bureau Jeugdzorg. Hij is nu terug waar het begon: in de gehandicaptenzorg. Bij Driestroom is hij onder meer teamleider van een kindcentrum.

Aandacht voor de mens

Met zijn vrouw sprak Peter al vaker over een eigen woonzorgcomplex. “Ik zie onnodige regels en veel protocollen in de zorg, vaak toch ook overbodige administratie”, zegt hij. “Om 9 uur moet iedereen ontbeten hebben en om 23 uur ligt iedereen in bed. Omdat het qua roosters moet passen. Maar misschien wil de bewoner het liever anders. Ook geven grote organisaties veel geld uit aan tussenlagen en beleidsfuncties. Het gaat allemaal ten koste van echte, individuele aandacht.” Met de juiste mensen en de juiste basishouding kan het anders, weet hij uit ervaring. “Ik heb met vrijwilligers en professionals hospice/verblijfshuis Het Plattelandshoes in Panningen opgezet. Zij hebben de tijd en aandacht, de gasten en hun familie waarderen dat enorm.”

Keukentafel

Ook Hélène en Maartje merken hoe belangrijk belevingsgerichte zorg en aandacht is voor mensen met dementie. “Ondanks hun ziekte herkennen ze je toch als je vaak met hen samen bent”, zegt Maartje. “Door je gebruiken, je stem. Ze gaan heel erg op hun gevoel af.” Dus toen haar ouders aan de keukentafel vertelden over een eigen, kleinschalig woonzorgcomplex voor belevingsgerichte zorg, was ze direct enthousiast. “Het is speciaal om dit met je ouders te doen”, zegt ze. “We kennen elkaars kwaliteiten, weten waar we goed in zijn. Mijn vader heeft veel managementervaring en een sterk netwerk, mijn moeder heeft veel zorgervaring en kan medewerkers goed begeleiden.” Vader Peter vult aan: “Ook Maartje is daar sterk in. Zij is ook goed in het geven van feedback.”

Van zorgcoördinator naar directeur

Aanvankelijk leek het er niet op dat Maartje in de zorg zou gaan werken. “Ik heb een opleiding in de horeca gevolgd en ben daar ook gaan werken. Het contact met mensen was leuk, maar het was niet helemaal wat ik zocht. Wat ik wel wilde, wist ik niet. Mijn ouders wezen me op een advertentie voor een werkplek met opleiding voor verzorgende IG. Zij kenden me beter dan ik: ik voelde me er meteen thuis, het werk geeft veel voldoening.” Van verzorgende IG werd ze zorgcoördinator. En nu dus directeur. “Dat is wel een stap”, lacht ze. “Maar ik blijf evengoed als verzorgende werken.”

Pure aandacht

Dat is de kracht van het nieuwe zorgbedrijf, zegt Peter. “Er komt zo weinig mogelijk overhead en geen kantoren. Alle medewerkers werken straks direct in de zorg.” Het Poelsplein, dat een franchiseonderneming wordt van Driestroom, krijgt 30 appartementen met woon-/slaapkamer, badkamer en kitchenette, verdeeld over drie verdiepingen. Iedere verdieping heeft een gezamenlijke huiskamer en keuken. Maartje: “De bewoners kunnen rekenen op belevingsgerichte zorg, persoonlijke aandacht en zoveel mogelijk bewegingsvrijheid. Het uitgangspunt is: hoe zouden we het zelf willen hebben?” Uniek is dat de partner bij de bewoner kan gaan wonen, al dan niet tijdelijk. “Bij het Poelsplein gaan we echt laten zien dat de zorg beter en goedkoper kan”, zegt Peter. “Pure menselijke aandacht, daar gaat het om.”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.