fbpx

‘Ik had graag een loopbaancoach gehad!’

Na 12 jaar ondernemerschap kiest Marian Gielen weer voor een baan in loondienst. Aanvankelijk is dat geen succes, haar eerste baan noemt ze ‘geestdodend’. Inmiddels heeft ze het goed naar haar zin bij een ander bedrijf. “Ik had graag begeleiding gehad in mijn zoektocht naar werk.”

Anthurium & Zo. Zo heet de kwekerij in anthuriums die Marian in 2002 samen met de bedrijfsleider overneemt van haar ouders. “We hadden het plan om er zo’n 10 jaar mee door te gaan”, zegt Marian. “Eruit halen wat er nog in zat. Want qua grond waren er geen groeimogelijkheden. Bovendien is de anthurium een arbeidsintensieve plant die het graag warm heeft. Je stookt dus veel. En elke bloem moet je apart inpakken. Dat maakt export lastig. Je teelt dus voor het ‘rondje om de kerk’, zeg maar.”

Beste beslissing

De zaken lopen goed de eerste jaren, ook omdat Marian een winkel bij de kwekerij opent. “We konden de bloemen zo direct zonder tussenhandel verkopen.” Maar Marian en haar zakelijke partner weten dat er een eind aan komt. “Het is een hele kunst om te bepalen wanneer je stopt. Want het bedrijf draaide nog goed. Dat mijn ouders het bedrijf zo’n 50 jaar geleden begonnen zijn, maakte het er niet makkelijker op. Maar zij begrepen het wel dat we wilden stoppen. En nu zeggen ze dat het de beste beslissing ooit is geweest; nadat wij gestopt zijn, zijn diverse collega’s failliet gegaan.”

Doodsaai

In 2014 hakken Marian en haar zakenpartner de knoop door: ze stoppen in 2016. “We hebben bewust 2 jaar van tevoren de beslissing genomen. Wij konden in die periode alles netjes afbouwen en de 12 medewerkers hadden de tijd om ander werk te vinden. Zij zijn gelukkig goed terecht gekomen. In 2016 was ik 45 jaar, dat is een leeftijd waarop je zelf ook nog een switch kunt maken.” Aanvankelijk weet Marian niet wat ze wil: ze besluit daarom te solliciteren bij een bloemenkweker. “Bekend en veilig terrein. Productiewerk. Ik werd aangenomen, maar vond het doodsaai. Ik wilde een uitdaging, daarom ben ik verder gaan kijken.”

Ontwikkelen

Een bekende die ooit bij Marian in de kwekerij als vakantiekracht heeft gewerkt, tipt haar op een baan bij Nunhems zaden. “Zij werkte daar al en vertelde me over het bedrijf en het werk. Mede dankzij haar heb ik er een baan gekregen in het team dat komkommerachtigen ontwikkelt. Interessant werk. Ik ben bezig met het hele proces: van zaaien tot oogsten, inclusief voorbereidend laboratoriumonderzoek. Via scholingen kan ik me hier verder ontwikkelen, Nunhems stimuleert dat ook. Ik heb het goed naar mijn zin.”

Loopbaancoach

Terugkijkend op het proces van vacatures zoeken en solliciteren, stelt Marian dat ze destijds graag begeleiding had gehad. “Als je niet weet wat je precies kan en wil, zoek je al snel naar een baan die in lijn ligt met het werk waarmee je bekend bent. Dat is veilig. Ik kwam dus niet verder dan vacatures in de agrarische sector. Terwijl ik met mijn vaardigheden wellicht ook een heel andere kant had kunnen kiezen. Zo’n loopbaancoaching als Leo Loopbaan aanbiedt, was welkom geweest. Iemand die je een breed inzicht geeft in wat je kunt en wat je wilt.”

Volg je gevoel

Marian is blij met haar keuze voor een baan in loondienst. “We zijn op het juiste moment gestopt, toen het nog goed ging met het bedrijf. Ik zie veel ondernemers doorgaan, terwijl ze weten dat het bedrijf niet meer rendabel is. Het is lastig om het vertrouwde los te laten, maar blijf daarin niet hangen, volg je gevoel en durf de stap te nemen. Een loopbaancoach kan je helpen om de juiste beslissingen te nemen.”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.