fbpx

‘In de uitzendbranche kies je een baan die bij jou past’

Uitzendwerk of detachering kunnen bijzonder inspirerend zijn. Er valt qua branches en soort werk heel wat te kiezen, zodat er een baan kan worden gevonden die precies bij jou past. Ook biedt uitzendwerk regelmatig veel meer vastigheid dan je denkt, zo blijkt uit de verhalen van Sebastian Wabik die al sinds 2005 uitzendwerk doet in de vleesindustrie, Michiel van Soest die bewust zijn vaste baan inruilde voor een uitzendbaan en Michel Paas, die alweer vele jaren in het groen actief is.

AB Werkt is een coöperatie die ooit opgericht is door groepen boeren die zich verenigden om medewerkers (bedrijfsverzorgers) in dienst te nemen die hun konden vervangen in geval van ziekte of ongeval. Immers als de boer ziek was moesten toch het vee of de gewassen verzorgd worden. Dit doet AB nog steeds, maar tegenwoordig is deze dienstverlener ook actief als detacheringsbedrijf  (meer dan 200 medewerkers) en uitzendbureau (meer dan 10.000 medewerkers) in Limburg, Brabant én Zeeland.

Werken in het groen via de Vakacademie

Ondanks de wat teruglopende omzet in de uitzendbranche heeft AB Werkt ook in 2019 voortdurend vele vacatures voor verschillende soorten medewerkers. “Met name in seizoensgevoelige sectoren zoals fruitteelt of glastuinbouw is het lastig om medewerkers te vinden. Gelukkig zijn er nog wel grote groepen buitenlanders bereid om dit werk te doen, want anders zou het soms akelig leeg worden in het groenteschap van onze de supermarkten. In het groen, de landbouw of de industrie zijn er voor aanpakkers meer dan genoeg kansen. Je kunt je hier gewoon aanmelden en dan kunnen we kijken of we een baan hebben die precies past bij jouw profiel, want het is het allerbelangrijkste dat jíj goed in je vel zit op je werk. De rest komt dan meestal wel vanzelf. Michel Paas (35) kan dat bevestigen. “Ik heb bij AB Werkt op de Vakacademie beide groenopleidingen gevolgd en heb het hier al jaren goed naar mijn zin.” Een ander opvallend verhaal komt van Michiel van Soest (26) die een vast contract bij een boomkweker een paar maanden geleden inruilde voor uitzendwerk bij AB Werkt. “Die boomsector was niet helemaal mijn ding. Ik heb voorheen vijf jaar bij dit uitzendbureau gewerkt bij een bloementeler en dat beviel veel beter. Nu ga ik aan de slag bij een tomatenteler, want ik heb veel liever uitzendwerk dat een goede toekomst biedt, dan vast werk dat niet helemaal bevalt.”

Gewoon gelukkig in de vleesindustrie

Ondubbelzinnig duidelijk is dat uitzendwerk of detachering regelmatig meer mogelijkheden biedt dan vast werk. Op de vraag of er op een oververhitte arbeidsmarkt zoals de huidige nog wel voldoende aanbod is van uitzendkrachten, antwoordt Jack Janssen positief. “Als je graag specifiek werk wil doen dat seizoensgebonden is, bijvoorbeeld in de horeca of de tuinbouw, dan is werken als uitzendkracht vaak een uitkomst. We helpen medewerkers ook graag om in de resterende wintermaanden een andere baan te vinden. Verder bieden wij ook vaste contracten in de detachering en zo kan een uitzendcontract in de praktijk behoorlijk vast zijn.”

Een goed voorbeeld is Sebastian Wabik die al vele jaren bij AB Werkt in dienst is. “Ik kwam in 2005 in Nederland aan, maar mijn vrouw bleef in Polen. Ik kon met mijn vak als slager snel aan het werk als uitbener bij een rundvleesfabriek. Sinds een paar jaar werk ik nu via AB Werkt bij Livar en werk ik met varkensvlees. Dat vind ik mooi, want ik ben van oudsher gespecialiseerd in varkens. Ik heb twee jaar alleen in Nederland gewoond, maar daarna besloten om mijn vrouw en kinderen ook hierheen te halen. Het was een grote beslissing omdat met name de taal een lastige hobbel is. Maar we zijn erg gelukkig in Nederland en er is werk genoeg voor mij!”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.