fbpx

Jan-Phil: “Ik zie mezelf niet voor een baas werken”

Jan-Phil Illig (22) is al tijdens zijn studie bezig met het opzetten van zijn eigen bedrijf. “Ik houd wel van risico’s nemen. Ik wil mezelf continu uitdagen en vind het fantastisch om iets van nul af aan op te bouwen”, zo zegt hij. Hij bedacht een app waarmee de wachttijd bij afhaalmaaltijden flink verkort kan worden.

“Mijn grootvader inspireerde me om ondernemer te worden. Hij had een eigen bedrijf in markiezen. Ik zie mezelf niet zo snel voor een baas werken. Grote bedrijven zijn naar mijn idee niet flexibel. Het zou mij te veel begrenzen.”
Jan-Phil volgde eerst een studie in Duitsland, zijn geboorteland. “Na mijn stage wilde ik mijn wereld verbreden en mijn netwerk uitbouwen. Zo kwam ik in Maastricht terecht. De stad is geweldig en de mensen zijn vriendelijk. Bovendien is het onderwijssysteem van de universiteit zeer goed. Heel interactief en er is veel aandacht voor het ontwikkelen en presenteren van je ideeën.”

‘Instant’

Het idee voor zijn startup kwam van zijn vriendin, geeft Jan-Phil eerlijk toe. “Bij veel horecazaken is het op vaste momenten topdrukte, denk aan de lunchpauze. Je staat dan soms wel twintig minuten in de rij. Uit onderzoek blijkt dat 88 procent van de studenten zich ergert aan lange wachttijden. Jongeren zijn gewend om alles ‘instant’ te krijgen. De smartphone brengt de hele wereld binnen handbereik. Met mijn app ‘Preora’ bestel je je maaltijd vooraf bij een van de aangesloten restaurants en geef je aan hoe laat je het komt afhalen”, legt hij uit. “Voor de horecaondernemer biedt spreiding van de drukte kansen om meer mensen te bedienen en zo de omzet te verhogen. Win-win!”

De juiste mensen

Maar hoe kom je van idee tot realisatie? “Als je je eigen bedrijf wil opzetten, is het belangrijk om de juiste mensen te kennen”, aldus Jan-Phil. “Ik ontmoette mijn co-founder Jannis Christ bij een netwerkevenement van de universiteit. Hij heeft een hele andere achtergrond dan ik, namelijk informatica. Zonder hem zou ik echt nergens zijn. De combinatie van mijn zakelijk inzicht en zijn technische kennis is perfect.”

Daarnaast heeft Phil mensen nodig om zijn startup verder te ontwikkelen. Bijvoorbeeld mensen die kunnen helpen met grafisch ontwerp, het bouwen van de app en de promotie. “Hiervoor zetten we Studentup in, een community platform voor studenten die startups willen opstarten of projecten willen doen voor lokale startups. Via Studentup kun je een zoekopdracht plaatsen. Het systeem koppelt je aan studenten die de kwaliteiten hebben voor de klus.”

Plannen

Binnenkort start de eerste pilot van Preora in Maastricht. Hierna wil Phil de app ook in andere studentensteden gaan aanbieden. “Het leukste aan ondernemen vind ik dat zoveel interessante mensen met veel ervaring leer kennen. Natuurlijk gaat er wel veel tijd inzitten. Ik ben van ’s ochtends tot ’s avonds bezig met Preora en dan doe ik daarnaast nog mijn studie. Het is best een uitdaging om ook nog een privéleven te hebben, maar gelukkig leer ik steeds beter plannen!”

Welk advies heeft Jan-Phil voor mensen die ook overwegen een eigen bedrijf te starten? “Ben niet bang om te beginnen. Alles gaat anders dan je van tevoren denkt. Wen daaraan en volg je doelen!”

Lijkt het je leuk om bij te dragen aan Jan-Phils start-up? Laat van je horen via phil@preora.app

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.