fbpx

Leren-werken: een investering in jezelf

Van baan wisselen is altijd spannend. In een hele andere branche gaan werken al helemaal. Toch zette Kim de stap. Na 16 jaar in een slagerij te hebben gewerkt, besloot zij haar hart te volgen en zich te laten omscholen tot persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. Dat doet ze middels een leer-werktraject. “Het is een investering in jezelf en hartstikke leuk!”

Leren wat je leuk vindt: in de praktijk en van elkaar

Eigenlijk heeft Kim geen moment getwijfeld over haar overstap naar de gehandicaptenzorg. Maar van baan wisselen, laat staan van branche, doe je natuurlijk niet zomaar even. “Je zit niet meer in de leeftijd dat je zomaar even een opleiding gaat doen. Het moet ook in je privéleven passen”, vertelt Kim. “Ik zal toch moeten zorgen dat er brood op de plank komt. Volledig naar school gaan was geen optie.”

Tijdens haar oriëntatie kwam Kim daarom al snel bij leren-werken terecht. Specifiek bij het BBL-traject bij Stichting PSW, een van de vele organisaties binnen zorg en welzijn die leer-werktrajecten aanbieden. “Ik zag niet op tegen de stap om naar school te gaan. En ik leer voor persoonlijk begeleider. Daar moet je wel echt de nodige kennis voor hebben.”

Dat is zeer zeker niet het belangrijkste voordeel van leren-werken. “Het fijnste eraan vind ik dat je wat je leert, meteen in de praktijk kan uitoefenen”, vertelt Kim verder. “Wat je leert herken je op je werkplek. We snijden bijvoorbeeld een ziektebeeld aan en borduren daarop verder. Iedereen gaat zich erin verdiepen. Je krijgt extra verdieping door het leren erbij. Dat is voor jezelf fijn, maar voor de bewoners ook.”

De klas bestaat uit leerlingen van allerlei leeftijden en uit verschillende werkvelden in zorg en welzijn. De gehandicaptenzorg zoals Kim, maar bijvoorbeeld ook de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg. “Je leert heel veel van elkaar. Je gaat met elkaar sparren en dan kun je iets van een frisse, andere kant zien. Daar heb je gewoon echt iets aan.”

Verrassend leuk en enorm afwisselend

Naast dat het een leerzaam traject is, is een BBL-opleiding ontzettend veelzijdig. En dat is juist ook weer leerzaam. Kim: “Ieder schooljaar word ik ergens anders geplaatst. Afgelopen jaar zat ik bij ouder wordende mensen met een beperking die lichamelijk heel veel zorg nodig hebben. Nu ga ik een jaar naar een andere plek, met cliënten van alle leeftijden met een licht matige beperking. Dus ik ga van veel werken met mijn handen – mensen wassen, verzorgen – naar een jaar mijn handen veel op de rug moeten houden – mensen motiveren, aansturen en ondersteunen waar nodig.”

“Ik heb geleerd dat het ontzettend leuk is om te doen, terwijl mijn eerste indruk was ‘ja, ik wil eigenlijk geen billen schoonmaken en mensen douchen en aankleden’. Het heeft mezelf verrast, echt. En je krijgt er zó veel voor terug”, vertelt Kim liefdevol over haar vak. “Je ziet hoe blij je mag zijn met een klein dingetje. In iemands laatste dagen kon ik diegene bijvoorbeeld nog blij maken met een kopje cappuccino met een beetje slagroom erop. Het klinkt zó klein, maar voor hen is het zó veel.

Dat maakt het het allemaal waard. Dat je samen iets kan geven, geeft jezelf ook zo’n goed gevoel. Het is een investering in jezelf én het is hartstikke leuk!”

Bron: Zorgnet Limburg

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.