fbpx

Maya en Lieke over werken tijdens de coronacrisis

Door het coronavirus staat ons dagelijks leven op z’n kop. Maar ook het werk ziet er voor veel mensen nu anders uit. Limburg heeft je nodig vroeg ‘oude bekenden’ Maya en Lieke hoe het hen vergaat. Beiden werken in de zorg. Hoe beïnvloedt corona de manier waarop zij hun werk doen?

Besmetting voorkomen

“Het werken in deze periode levert best veel spanning op”, zegt Maya Gulikers-Kraft, kraamverzorgende. “Terwijl iedereen wordt opgeroepen om thuis te blijven, stap ik elke dag weer iemand anders huis binnen. Steeds vraag ik me af: zou iemand in het gezin corona hebben? Hoe leven ze hier de hygiëneregels na? Natuurlijk doe ik er alles aan om besmetting te voorkomen. Ik draag tijdens de verzorging van baby en kraamvrouw een mondkapje, een plastic short en handschoenen. Alleen als er coronaverschijnselen zijn bij een gezinslid dien ik een beschermend pak te dragen. Gelukkig heb ik dit nog niet meegemaakt. En ik probeer zoveel mogelijk afstand te houden. Al is dat lastig bij begeleiden van de borstvoeding bijvoorbeeld.”

Videobellen met de verloskundige

“Eerst werkte ik volgens een vier-dagenrooster”, vervolgt Maya. “Nu blijf ik de gehele kraamperiode in het gezin. Ik heb ook meer verantwoordelijkheid. Omdat de verloskundige alleen op huisbezoek komt als er problemen zijn, moet ik meer controles doen, zoals het wegen van de baby. Via videobellen houden het gezin en ik contact met de verloskundige. En uiteraard is er geen kraambezoek meer.”

In een Whatsapp-groep wisselt Maya haar ervaringen uit met collega’s. “Dagelijks krijg ik van mijn werkgever updates over het coronavirus. Ook volg ik het nieuws op de voet en lees ik er veel over. Jazeker, het is een moeilijke tijd, maar ik heb nu eenmaal voor dit beroep gekozen dus doe ik het.”

Niet meer automatisch handelen

Lieke Beugels is radiodiagnostisch laborant in het Zuyderland ziekenhuis. Zij maakt onder andere röntgenfoto’s en CT-scans. “Sinds de corona-uitbraak werken wij in dienstenroosters. Dat betekent dat we drie dagen werken en drie dagen vrij zijn. Om en om werken we in het ‘schone team’ en in het ‘coronateam’. Zo hebben wij tijd om eventuele coronaverschijnselen bij onszelf te herkennen. De grootste aanpassing is dat ik niet meer automatisch kan handelen, maar dat ik over elke stap moet nadenken. Veiligheid staat voorop. Omdat het zo’n onbekend virus is, veranderen de inzichten over beschermingsmiddelen per dag. Waar ik in het begin in een soort maanpak rondliep, is het nu in bepaalde situaties voldoende als de patiënt een goed mondkapje draagt.”

Grote impact

Lieke voert veel CT-scans uit bij coronaverdachte patiënten. “Corona blijkt goed te herkennen op een CT-scan, al blijft een test nodig om 100 procent zeker te zijn.” Op de CT is duidelijk te zien wat corona met de longen doet. “Ik heb in korte tijd veel geleerd. Door heel veel scans te maken en daarover te praten met de radiologen, maar ook door erover te lezen op internet. We kunnen corona nu herkennen, maar weten nog niet wat het virus op de lange termijn met de longen doet.”

Lieke is wel wat gewend omdat ze ook op de eerste hulp werkt. “Ik laat me niet zo snel gek maken, maar dit is een zeer heftige tijd. Omdat er geen bezoek mag komen, moeten patiënten op de IC het helemaal op eigen kracht doen. Dat heeft een grote impact.”

Lieke besluit het gesprek met iets positiefs: “De samenwerking met andere disciplines in het ziekenhuis verloopt beter dan ooit. We hebben allemaal één doel en dat is deze nare ziekte overwinnen. Ik hoop dat we dat gevoel na deze periode kunnen vasthouden.”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.