fbpx

Tom over drones en GPS in de groenteteelt

Tom Peeters zit in het tweede jaar van de MBO-opleiding ‘Vakexpert teelt en groene technologie’ op CITAVERDE College in Horst. “Mijn vader heeft een vollegrondsgroenteteeltbedrijf en teelt de gewassen; prei, bloemkool, spitskool en knolselderij. Vanaf jongs af aan werk ik in het bedrijf mee, vandaar dat mijn interesse in de agrarische sector ligt”, vertelt Tom.

Tijdens het werk en op stages deed Tom veel ervaring op met GPS (Global Positioning Systems) op tractoren. “ik kreeg hier steeds meer handigheid in. Nu ben ik in staat om allerlei oplossingen te bedenken met deze systemen. Het werken met GPS zorgt ervoor dat je voor de teelt al precies kunt plannen waar het gewas komt te staan en tijdens de teelt bijvoorbeeld veel preciezer kunt schoffelen doordat de rijen allemaal even recht zijn.”Hiervoor zat Tom een jaar op de HAS in Den Bosch. “Hier miste ik naar mijn mening de basiskennis om goed genoeg mee te kunnen draaien. Daarom koos ik ervoor om deze opleiding bij CITAVERDE te gaan doen.”

Drones

“In mijn vrije tijd maak ik video’s en foto’s bij verschillende agrarische bedrijven. Dit doe ik om mensen buiten de agrarische sector een beter beeld te geven bij wat het bedrijf zoal doet. Bij het maken van deze foto’s en video’s gebruik ik verschillende camera’s, waaronder een drone om allerlei perspectieven te geven. Door deze drone heb ik de mogelijkheid om van bovenaf te kijken naar verschillen binnen een perceel, die we vanaf de grond niet zo goed kunnen zien.”

Vakkennis direct toepassen

“Het leuke aan de opleiding Vakexpert teelt en groene technologie vind ik dat je de vakkennis die je tijdens de lessen opdoet gelijk kunt toepassen op bedrijfsbezoeken, stages en werk. Verder kan ik de verschillen in de luchtfoto’s die ik met de drone maak, terug herleiden naar bepaalde thema’s die tijdens de vaklessen ter sprake komen en dit zo verder onderzoeken.

Naar mijn mening zijn de MBO’ers de échte ‘bazen’ omdat zij heel goed zijn in het combineren van theorie en praktijk. Deze eigenschap is fundamenteel binnen ieder agrarisch bedrijf! Nadat ik deze opleiding heb doorlopen wil ik een nieuwe start maken aan de HAS in Den Bosch en zo verder bouwen op mijn basiskennis die ik op het CITAVERDE College heb opgedaan.”

Bron: Bazen van het mbo

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.