fbpx

Uit de comfortzone

Als je het cv van Rachèlle Somers (31) uit Kerkrade ziet, dan lijkt er op het eerste oog geen samenhang in te zitten. Toch is er altijd een rode draad geweest, namelijk het coachen en begeleiden van mensen. Met hulp van het Inspiratiehuis zette ze de stap naar een eigen coachingpraktijk. “Als je altijd binnen je comfortzone blijft, dan kun je ook nooit groeien.”

“Het was altijd mijn droom om gynaecoloog te worden, maar ik werd uitgeloot. Toen ben ik Verloskunde gaan studeren en heb ik een aantal jaar als verloskundige gewerkt. Op den duur merkte ik dat ik veel meer affiniteit had met het begeleiden van de aanstaande moeders, dan met de medische kant. Ik keerde terug naar het werk als kraamhulp dat ik ook al tijdens mijn studie deed. Ik had veel plezier in het begeleiden van de jonge gezinnen, maar toen ik zelf een kind kreeg waren de onregelmatige werktijden lastig.”

Op zoek naar meer regelmaat ging Rachèlle aan de slag als klantenservicemedewerker bij zorgverzekeraar VGZ. “Binnen een paar maanden was ik opgeklommen tot teamcoach. Ik vond dit werk geweldig. Helaas vertrok VGZ uit Heerlen en moest ik op zoek naar iets anders.” Ze vond een baan als teamcoach bij een thuiszorgorganisatie. “Deze functie bleek niet helemaal wat ik ervan had verwacht en dat leverde veel stress op. Ook privé liep het allemaal niet op rolletjes en uiteindelijk belandde ik in een burn-out.”

‘Wat wil ik echt?’

De burn-out zette Rachèlle aan het denken. “Steeds was ik van de ene in de andere baan gerold, maar nu stelde ik mezelf de vraag: wat wil ik echt? Ik ontdekte dat het coachen en begeleiden van mensen steeds als een rode draad door mijn carrière liep. Daar gaat mijn hart sneller van kloppen. En dan met name jonge moeders, die moeite hebben met alle ballen in de lucht houden.”

Rachèlle besloot om samen met haar partner Arne een eigen bedrijf te beginnen. Via het UWV nam ze deel aan de Snelkookpan, een programma van Inspiratiehuis Maastricht waarmee starters worden klaargestoomd voor het ondernemerschap. “Na anderhalf jaar voorbereiding was Punt Komma | Coaching & Advies op 7 maart een feit. Net voordat de coronacrisis losbarstte. Niet de beste timing, achteraf gezien”, lacht Rachèlle. “We gebruiken deze tijd om te zaaien, zodat we hopelijk na de crisis kunnen oogsten. En coachen via Skype kan trouwens ook!”

Geloven in jezelf

“Het moeilijkste van ondernemen is het geloven in jezelf. Je moet jezelf kunnen verkopen”, aldus Rachèlle. “Er zijn al heel veel coaches. Het traject bij het Inspiratiehuis heeft mij geholpen duidelijk te krijgen wat mij uniek maakt. De gesprekken met andere starters gaven mij zelfvertrouwen. Ze zeiden: ‘je begint helemaal te stralen zodra je het over coaching hebt’. Ook een tegengeluid horen is af en toe nodig. Ik geloof in het gezegde: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder.”

Volgens Rachèlle is een flinke dosis lef onmisbaar als je voor jezelf wil beginnen. “Je moet durven falen”, zegt ze. “Ik weet ook niet zeker of dit gaat lukken, maar ik voel dat ik dit moet proberen. Dát is mijn drijfveer. Als je altijd binnen je comfortzone blijft, dan kun je ook nooit groeien.”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.