fbpx

Van de lucht naar het land

Jan Theeven was luchtgevechtsleider bij Defensie en besloot een switch te maken en ondernemer te worden. Hoe houdt hij zijn nieuwe werk interessant?

Tegenovergesteld van wat je misschien zou verwachten houdt Jan zijn werkplek zo simpel mogelijk. “Verwacht geen gelikt kantoor of een hangar vol apparatuur en knipperende schermen” vertelt hij tegen Kiempunt Limburg. Waarna hij zijn laptop openklapt en de resultaten van zijn werk laat zien. Het is een afbeelding van een perceel die gegevens laat zien die boeren, en ieder ander, niet met het blote oog kunnen waarnemen. 

Met zijn bedrijf Eagle Drone maakt Jan scans ter bevordering van precisielandbouw en wildschade taxaties. Hij heeft hiervoor pittige cursussen moeten volgen en stevig moeten investeren, met als resultaat zijn eigen onderneming. 

Lucht en landbouw

Hiervoor werkte Jan als luchtgevechtsleider bij Defentie. “In 2016 was ik op Schiphol en zag bij een elektronicawinkel de eerste drones in het schap liggen. Ik begon te denken over de mogelijkheden, zoals luchtfoto’s maken tijdens evenementen. Maar ik ben ook altijd al geïnteresseerd geweest in natuur en landbouw en ontdekte dat ik met de juiste apparatuur ik deze sector zou kunnen helpen te innoveren.” Met gespaard geld schaft hij de drone en een multispectrale camera aan en haalt de brevetten en vergunningen die nodig zijn om dit werk uit te voeren. 

Stalen zenuwen

Als ondernemer staat Jan voor hele andere uitdagingen dan in zijn tijd bij Defensie. Om stappen te zetten met zijn onderneming moest hij andere zien te overtuigen om te investeren in zijn project. “Dat was nog een hele klus, want je moet heel goed beschrijven wat je precies gaat doen en wat het potentieel daarvan is.” Een set stalen zenuwen komen dus goed van pas. Maar dat is niet het enige profijt dat hij uit zijn tijd bij Defensie heeft overgehouden. “Om dit werk goed te kunnen doen, moet je enerzijds goed en veilig kunnen vliegen en anderzijds gedegen en up-to-date kennis hebben van de software en apparatuur. Dus ik durf wel te beweren dat niet veel mensen kunnen wat ik doe.” 

Toekomstmuziek

Jan wil naast zijn huidige projecten nog verder uitbreiden. “Dit is nog maar het begin!” Hij zien nog volop potentieel voor landbouw- en natuurorganisaties. “Ook voor mij is het steeds heel spannend wat eruit komt: gaan we het verschil maken, kan je hier echt je voordeel mee doen? Voor de komende tijd is het een kwestie van mensen laten zien wat ik doe en wat het ze kan opleveren.”

Meer weten over het werk van Jan? Lees het gehele interview over zijn onderneming op de website van Kiempunt Limburg

Beeld: LinkedIn Eagle Drone

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.