fbpx

Van glazenwasser naar assistent-begeleider

Zeven jaar geleden gaf Marco Verhoeven (42) uit Stein een radicale draai aan zijn leven. De glazenwasser werd assistent-begeleider in de jeugdzorg. “Als ik ‘s avonds thuiskom, besef ik meer dan ooit wat ik heb. Wat valt er met drie gezonde en gelukkige kinderen nog te klagen?”

School was aan hem niet besteed. Marco wilde lekker voetballen en geld verdienen om z’n stapavonden te bekostigen. En dus stopte hij na anderhalf jaar met zijn opleiding tot activiteitenbegeleider. “Een jongen bij de voetbalclub was glazenwasser. Ik was net 20 en kon bij hem beginnen.” Het leven ging z’n gangetje. Na zestien jaar ramen lappen leerde hij Linda kennen, zijn huidige vriendin die een nieuwe wereld voor hem opende. Linda was gedragsspecialist in het basisonderwijs en zorgde als PGB’er elke woensdagmiddag voor een jongen met Asperger. “Ik zag deze jongen met een sombere blik binnenkomen en met een vrolijke lach weer naar buitengaan. Het was prachtig, ik was onder de indruk. Zo’n bijzondere ervaring miste ik in mijn werk. Zo voelde het. Het was tijd om iets met mijn leven te gaan doen.”

Vliegende keep

Als midden dertiger schreef Marco zich in voor de vierjarige mbo-opleiding ‘Pedagogisch medewerker jeugdzorg’. Na drie jaar van thuisstudie en stages had hij het diploma op zak, om maar aan te geven hoe groot de drive was. Zijn tweede stageplek werd de baan van zijn leven. Als assistent-begeleider bij Adelante in Valkenburg ondersteunt Marco kinderen en jongvolwassenen bij sport- en spelactiviteiten en waar nodig bij de dagelijkse verzorging. De overstap naar de zorg verliep probleemloos. “Het vinden van een geschikte stageplek ging heel makkelijk. Ik werk in een vrouwenwereld, er is grote behoefte aan mannelijke begeleiders. Jongens vinden het vaak leuk om wat ruigere spelletjes te doen, zo merk ik in de praktijk. Zo kun je dus als man iets toevoegen aan het team. Daarbij is het ook helemaal niet verkeerd om op latere leeftijd in te stappen. Je bent wat ouder en wijzer, hebt meer levenservaring. Zeker in de omgang met kinderen met gedragsproblemen komt dat goed van pas. Ze zoeken de grens op. Ik vind het prachtig. Het vertrouwen dat je krijgt, de band die je opbouwt.” 

Gouden moment

Marco’s oudste dochter was laatst voor school op zoek naar een boeiende snuffelstage. Op advies van haar vader liep ze een dagje mee bij de dagopvang. “Ze was er stil van. Aan het einde van de dag zei ze: ‘Papa, wat een mooi werk heb jij.’”

Net als Marco de overstap maken naar de zorg?

Studeer je? Ben je (net) klaar met school? Heb je al veel ervaring of doe je op dit moment totaal iets anders? Zorgnet Limburg biedt je een (nieuw) startpunt in zorg en welzijn in Limburg. Kijk eens op de website.

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.