fbpx

Weet jij wat jouw sterke en zwakke punten zijn? Wees voorbereid op je sollicitatiegesprek!

Je mag op sollicitatiegesprek komen, super goed! Maar voorbereiding is het halve werk. Tijdens dit gesprek zul je altijd gevraagd worden naar je sterke, maar ook je zwakke punten. Wees jezelf, en toch onderscheidend. Lees verder voor meer tips!

De vraag ‘Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?’ wordt gesteld om erachter te komen hoe jij als persoon bent en of je ook aansluit bij de vacature en de organisatie waar je solliciteert. Daarnaast kunnen ze aan de hand van jouw antwoorden zien of je daar een eerlijk en realistisch antwoord op kunt geven. Het is goed om eerlijke zelfreflectie toe te passen, iedereen heeft goede maar ook minder goede punten. Ook je zwakke punten kun je een positieve draai geven als je weet hoe je  er mee om kan gaan.

Wat zijn je sterke punten?
Misschien heb je zelf helemaal geen moeite om je sterkte punten te verwoorden, maar voor sommigen kan dit een stuk lastiger zijn. Het is daarom goed om hier je antwoord op voor te bereiden.

Hoe kun je je hierop voorbereiden?
Maak de gratis kwaliteitentest en kom erachter waar jij goed in bent! Zo ga je voorbereid je sollicitatiegesprek in. Daarnaast is het ook leuk om aan mensen in je omgeving te vragen waar zij vinden dat jij in uitblinkt. Zo kun jij aangeven waarom jij een toegevoegde waarde bent binnen een bedrijf. Vul de korte zelftest in om inzicht te krijgen in je belangrijkste kwaliteiten. Iemand anders zou deze vragenlijst ook voor jou in kunnen vullen.

Wat zijn je zwakke punten?
Je wilt natuurlijk graag die baan binnenslepen, maar het is niet verkeerd om ook jouw zwakke punten toe te geven. Doe dit bewust. Probeer hierbij de cliché antwoorden te vermijden zoals: ik ben  te betrokken of te perfectionistisch. Kijk naar kwaliteiten waar verbeterpunten voor jou liggen.. Als dit echter kritische factoren voor de betreffende functie zijn, dan moet je ook zeker weten dat deze te verbeteren zijn en je ook de ruimte krijgt om er aan te werken.

Probeer te verwoorden hoe je deze punten aan zou kunnen pakken.
Bijvoorbeeld: Soms kan ik te direct zijn. Het kan zijn dat je zo’n eerlijke en open persoonlijkheid hebt dat je soms te snel spreekt voordat je nadenkt. Daar kun je mensen mee kwetsen, maar collega’s weten wel wat ze aan je hebben. Je probeert moeilijke situaties te doorbreken om er zo het beste uit te halen.

Bekijk jezelf eens vanuit een andere hoek:
Door de gratis persoonlijkheidstest te maken kom je erachter hoe je functioneert en reageert in bepaalde situaties. Zo krijg je een eerste indicatie van jouw persoonlijkheidstype, speciaal gericht op jouw werkpersoonlijkheid. Deze uitkomst kun je analyseren met een loopbaancoach of met je leidinggevende of collega.

Loopbaancoaching

Na afloop van de kwaliteiten- en persoonlijkheidstest heb je een goed beeld van jouw sterke en zwakke punten. Deze kun je na afloop ook bespreken met een loopbaancoach als je het zelf toch lastig vindt om hier een goed beeld van te krijgen. Je kunt ook zelf verder aan de slag gaan met andere zelftesten en loopbaanopdrachten op de website van Leo Loopbaan.

Foto door cottonbro via Pexels

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.