fbpx

Carrièreswitch: ‘Gedraag je als Alice in Wonderland’

Foto door Flora Westbrook via Pexels

Een derde van de werkenden overweegt een carrièreswitch, blijkt uit onderzoek. Ook loopbaanadviseur Joop Brusselers van Leo Loopbaan heeft het druk met mensen die wat anders willen. “Met een goed cv alleen ben je er niet.”

De coronacrisis brengt ons sterk aan het twijfelen over onze toekomst, aldus een wereldwijd onderzoek van cybersecuritybedrijf Kaspersky. Ruim 1 op de 5 medewerkers is bezorgd over de toekomst, terwijl 32 procent het komende jaar van baan zou willen wisselen door de coronacrisis. “Er is altijd een groep mensen die een carrièreswitch overweegt”, vertelt Joop. “Mensen hebben van tijd tot tijd behoefte aan verandering. Door corona spelen op dit moment ook andere factoren, zoals onzekerheid. Bovendien hebben veel mensen nu tijd om na te denken: wat wil ik eigenlijk?”

Horeca

De loopbaanadviseur van Leo merkt dat vooral mensen uit zwaar getroffen sectoren aankloppen voor advies. “Medewerkers in de cultuur- en evenementensector zoeken tijdelijk wat anders, zij willen graag terug op het moment dat alles weer opengaat. Wat opvalt is dat vooral medewerkers uit de horeca- en reisbranche een definitieve carrièreswitch willen. De horeca zou het straks wel eens lastig kunnen krijgen om vacatures in te vullen.” Cijfers bevestigen dit: het CBS berekende dat sinds de start van de coronacrisis 90.000 horecamedewerkers in een andere sector zijn gaan werken, terwijl FNV schat dat 1 op de 5 medewerkers door corona de sector definitief de rug toekeert.

Kansberoepen

Elk loopbaanadvies is maatwerk, zegt Joop. “Sommige mensen weten exact wat ze willen, alleen niet hoe er te komen. Anderen zijn zoekende.” Mensen die vanwege het wegvallen van inkomen snel ander werk nodig hebben, adviseert Joop te kijken bij de kans- en overstapberoepen. “Het UWV heeft daarvan een lijst. In zorg, techniek en ICT is bijvoorbeeld veel werk. Overstapberoepen zijn beroepen die vergelijkbare competenties vragen. Zo kan een reisbranchemedewerker prima bij een callcenter aan de slag. Juist competenties zijn belangrijk bij het vinden van ander werk.”

Kompas naar werk

Joop adviseert mensen die ander werk zoeken, het kompas naar werk te gebruiken. Dat bestaat uit 3 fasen. “In de eerste fase gaat het om inzicht in jezelf. Wat kan ik, wat wil ik, wat vind ik belangrijk in werk?” In fase 2 krijg je zicht op je mogelijkheden. “Je zoekt wat bij je past. Kijk wat een organisatie doet, ontdek hoe ze werken, wat de cultuur is. Ben nieuwsgierig, gedraag je als Alice in Wonderland. Neem hier de tijd en de ruimte voor, het is een heel belangrijke fase.” Fase 3 is het realiseren van je nieuwe baan. “Als je fase 2 goed doet, kan dit snel gaan, soms is solliciteren niet eens meer nodig.”

Netwerk bouwen

Het doorlopen van de 3 fasen geeft je de meeste kans op succes, aldus Joop. “Met het sturen van open sollicitaties heb je tegenwoordig geen succes meer. Ook met een goed cv kom je er vaak niet. Je moet mensen opzoeken, contacten leggen, een netwerk bouwen. Als je weet hoe jouw ideale werkomgeving eruitziet en weet wat je onderscheidend vermogen is, heb je een goede basis om de baan te vinden die bij je past.”

Meer informatie op www.leoloopbaan.nl

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.