fbpx

Do’s en Dont’s CV

Je curriculum vitae (cv), wat zet je er nou wel op en wat juist niet? In dit artikel lees je de do’s en dont’s van een sterk cv.

Do’s

Overzicht

Je cv is vaak het eerste wat wordt bekeken bij een sollicitatie. Je wilt dat deze snel is te scannen door jouw potentiële werkgever en ze snel de informatie kunnen vinden waar ze geïnteresseerd in zijn. Daarom is het belangrijk dat je cv overzichtelijk is. Maak bijvoorbeeld gebruik van duidelijke vakken en koppen.

Beschrijf je toegevoegde waarde

Een cv is je persoonlijke visitekaartje als sollicitant. Hiermee wil je jezelf verkopen aan de potentiële werkgever. Belangrijk dus om te laten zien aan deze werkgever wat ze aan jou kunnen hebben. Zorg er dus voor dat relevante kernkwaliteiten worden uitgelicht, maar ook dat je relevante werkervaring toelicht. Heb jij bijvoorbeeld in een eerdere baan ervaring opgedaan wat waardevol is voor deze potentiële werkgever? Schrijf dit dan vooral in je cv.

Vertel over jezelf

Naast je skills is het voor een werkgever ook belangrijk dat je in het team past. Wie jij bent als persoon is daarom erg belangrijk. Vertel dus over jezelf en jouw persoonlijke eigenschappen, maar ook over jouw rol binnen een team.

Een mooi design

Het oog wil ook wat, daarom is een mooi design belangrijk. Daarnaast zorgt dit er direct voor dat jouw cv boven de standaard cv’s uitspringt. Ook helpt dit vaak direct met het overzicht; een mooi cv is doorgaans overzichtelijk. Laat je niet afschrikken door het woord ‘design’. Je hoeft dit niet helemaal zelf te maken (tenzij je dat wil). Er zijn veel gratis tools waarmee je gemakkelijk een mooi cv maakt. Onze favoriet is Canva!

 

Don’ts

Schrijffouten

Op je potentiële werkgever wil je geen slordige eerste indruk maken. Schrijffouten in je cv zijn dan ook absoluut niet gewenst. Zorg ervoor dat je je cv goed doorleest, zodat er geen typfoutjes meer te vinden zijn. Perfecte spelling en grammatica; dat is het uitgangspunt!

Liegen

Een leugentje om de waarheid wat mooier te maken, kan geen kwaad toch? Beter niet. Vroeg of laat komen alle leugens uit met als gevolg dat jouw geloofwaardigheid en reputatie worden geschaad. Eerlijkheid duurt nog altijd het langst.

Geen foto

Met je cv wil je je potentiële werkgever kennis met jou laten maken. Een idee van hoe je eruit ziet is daarbij erg belangrijk. Zonder foto is het een stuk lastiger om een beeld van iemand te vormen. Ga voor een foto die aansluit bij jou en de functie waar je naar solliciteert.

Irrelevante informatie

Je solliciteert naar een functie als accountant en op je cv staat dat je op je 15e een half jaar als afwasser hebt gewerkt bij een lokaal restaurant. Niet erg relevant voor het bedrijf waar je solliciteert. Het neemt dus alleen waardevolle plek in op je cv en leidt af van de informatie die juist wel relevant is. Zorg er dus voor dat jouw cv uitsluitend bestaat uit informatie die relevant is voor de potentiële werkgever en die jou van je beste kant laat zien!

Twijfel je of jouw cv sterk genoeg is? Wij helpen je graag door middel van de gratis CV Check! Hiermee checken we jouw cv, maar ook jouw sollicitatiebrief en/of LinkedIn-profiel als jij dat wil!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.