fbpx

Do’s en Dont’s Sollicitatiegesprek

Super! Je bent door de eerste selectieronde gekomen en uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Maar dat betekent ook dat je weer voor een nieuwe uitdaging staat, want een sollicitatiegesprek, dat is áltijd spannend!

In deze blog lees je wat je wel (do’s) en juist niet (don’ts) moet toen tijdens het sollicitatiegesprek!

Do’s

Wees voorbereid

Voorbereiding is het halve werk en zorgt ervoor dat jij een goede eerste indruk achter laat. Lees je in in het bedrijf, bereid vragen voor die jou gesteld kunnen worden en bereid vragen voor die je zelf wilt stellen.

Straal zelfvertrouwen uit

Je zit bij het sollicitatiegesprek om de potentiële werkgever te overtuigen dat jij de juiste kandidaat bent. Om hen daarvan te kunnen overtuigen is het belangrijk om ten eerste er zelf van overtuigd te zijn. Punt één kan jou daarnaast ook helpen meer zelfvertrouwen te krijgen!

Pas je outfit aan op het bedrijf

Voordat je ook maar een woord hebt gezegd, wordt je onbewust beoordeeld op je verschijning. Zorg ervoor dat jouw outfit past bij het bedrijf waar je solliciteert. Door goed verzorgd te verschijnen bij je sollicitatiegesprek laat je tevens zien dat je het serieus neemt!

Een vriendelijke houding

Het aannemen van een vriendelijke houding is vanzelfsprekend voor tijdens het sollicitatiegesprek, maar wat dacht je van ervoor? Grote kans dat je voor je het gesprek in gaat andere medewerkers van het bedrijf tegen komt. Groet hen en maak eventueel een praatje. Zo laat je hopelijk een goede indruk op hen achter, wat in jouw voordeel kan werken als de recruiter om hun mening zou vragen!

Voer een gesprek, geen interview

Veel mensen hebben de neiging om tijdens een sollicitatiegesprek zich te gedragen alsof zij geïnterviewd worden; de recruiter stelt de vragen en jij geeft antwoord. Dat kun je beter niet doen. Luister vooral goed naar wat de recruiter vertelt, haak daarop in en stel oprechte vragen. Juist de vragen die jij stelt, zijn belangrijk voor de indruk die je achter laat op de recruiter.

Don’ts

Te laat komen

Kom nooit te laat bij een sollicitatiegesprek. Hierdoor lijkt het alsof je het niet serieus neemt en laat je direct een slechte indruk achter. Gebeurt het je nou dat je door omstandigheden vertraagd raakt en dreigt te laat te komen: bel je contactpersoon om te laat weten dat je vertraagd bent en probeer samen een oplossing te verzinnen. Zo toon je dat je hun tijd waardeert en stel je je professioneel op.

Je oude werkgever afkraken

Het kan dat je tijdens het sollicitatiegesprek gevraagd wordt naar je werkervaring of waarom je bijvoorbeeld weg wilt bij het bedrijf waar je nu werkt. Er is een fijne lijn tussen eerlijk zijn en tussen een werkgever afkraken, dus wees daar voorzichtig mee. Spreek altijd vanuit jezelf: “Ik vond dat…” etc.

Je telefoon aan laten

Erg vervelend als je telefoon midden tijdens je gesprek gaat en nog op geluid of tril staat. Zet je telefoon voorafgaand aan je sollicitatiegesprek uit of minstens op stille stand. En laat hem dan vooral ook in je tas.

Te vroeg over het salaris beginnen

De één noemt het salaris een verboden onderwerp tijdens het eerste sollicitatiegesprek en de ander vindt dit wel belangrijk om tijdens het eerste gesprek te bespreken. Wat jouw standpunt hierin ook is, begin nooit te vroeg over het salaris en bewaar dit liever voor het einde. Door hier te vroeg over te beginnen kun je namelijk de indruk wekken dat jij alleen maar gefocust bent op een goed salaris en niet op de inhoud van de baan.

Nog niet uitgenodigd voor een gesprek, maar wel bezig met solliciteren? Wij helpen je graag door middel van de gratis CV Check! Hiermee checken we jouw cv, maar ook jouw sollicitatiebrief en/of LinkedIn-profiel.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.