fbpx

Sollicitatie: waar letten recruiters op?

Je hebt je droombaan gevonden en gaat solliciteren. Hoe maak je indruk? Hoe overtuig je de recruiter waarom hij juist jou moet uitnodigen voor een gesprek? Tips van 2 recruiters. “Bel met de contactpersoon; er staat niet voor niets een telefoonnummer bij de vacature.”

Leroy Has is recruiter bij gemeente Venlo. Jaarlijks leest hij honderden sollicitaties. Of beter: hij scant ze. “Als er tientallen mensen solliciteren, scan ik eerst het cv”, zegt hij. “Van kandidaten die het beste bij de functie passen, lees ik vervolgens de motivatie. We hebben ook specialistische functies waar weinig reacties op komen. Dan lees ik direct de motivatie.” Een goede motivatiebrief is dus altijd belangrijk. Maar veel sollicitanten gaan daarmee de mist in, zegt Leroy. “Ze schrijven op wat ze doen en waar ze goed in zijn. Maar dat staat al in het cv. Ik wil weten waarom je reageert en waarom je hart sneller gaat kloppen van deze functie.”

Motivatiebrief

Ook Marjon Hovens van Metechnica, dat voor Techniekcoalitie Limburg werkzoekenden aan werkgevers koppelt, kijkt vooral naar de motivatie. “Wij begeleiden zij-instromers die in de techniek aan de slag willen. Hun cv sluit vrijwel nooit aan bij wat een techniekbedrijf nodig heeft. De motivatie is dus super belangrijk.” Marjon belt kandidaten altijd eerst voor ze op gesprek komen. “Juist om die motivatie te horen. Soms blijkt dat iemand alleen solliciteert om een baan te hebben.” Marjon wil ook graag inzicht krijgen in de thuissituatie. “Als zij-instromer moet je studeren. Dat kost veel tijd. Als je werkt en jonge kinderen thuis hebt, kan dat zwaar zijn. Daarvan moet je je bewust zijn.”

Bel de contactpersoon

Dat recruiters kandidaten bellen, zal in de praktijk niet vaak voorkomen. Het ligt eerder voor de hand dat sollicitanten de contactpersoon in de vacature bellen. Doe dat vooral ook, adviseert Leroy. “Bij vacatures staat niet voor niets een telefoonnummer. Vraag wat ze van je nodig hebben, het is ook een kans om meer te weten te komen over het team en de organisatie. Wat is het voor team, wat voor type zoeken ze? Die informatie kun je gebruiken in je motivatiebrief. Als je belt is je naam al in beeld. Dat geeft vaak een plus.”

Videosollicitatie

Sollicitanten die opvallen, hebben een goede motivatie en/of een opvallende sollicitatievorm. Zoals een videosollicitatie. Marjon: “Uit een videosollicitatie kun je meer info halen dan uit een brief. Je ziet de kandidaat, hoort hem praten, kunt de mimiek bekijken. Wij willen kandidaten in de toekomst vaker uitnodigen om via video te solliciteren.” “Wij hebben het een aantal keren gedaan”, zegt Leroy. “We hebben toen onder meer een goede video gekregen van een oudere man die met flair vertelde tijdens het werken, sporten en wandelen. Dan werkt het. Maar we kregen ook video’s van zenuwachtige kandidaten, opgenomen met slecht licht en geluid. Niet iedereen wordt blij van videosolliciteren, het is drempelverhogend. Ik denk niet dat het voor iedere functie geschikt is.”

Loopbaanadviseur

Je kunt ook opvallen met andere sollicitaties. Zoals een goed verhaal of een portfolio met foto’s. Maar alles begint met goed uit te zoeken wat je echt wilt, zegt Marjon. “Een loopbaanadviseur van Leo Loopbaan kan je daar via tests en onderzoeken mee helpen. Bekijk ook filmpjes over de functie, praat met een medewerker in dezelfde baan of loop met iemand mee.” Leroy heeft een laatste advies: “In vacatures staat altijd een naam aan wie je de vacature kunt richten. Toch krijgen we regelmatig sollicitaties die gericht zijn aan de heer of mevrouw. Zonder achternaam. Dan sta je al met 2-0 achter of ga je regelrecht de prullenbak in.” 

6 tips voor een succesvolle sollicitatie

  • Kom erachter wat je écht wilt. Leo Loopbaan kan je helpen met tests, opdrachten of een loopbaangesprek.
  • Zoek goed uit wat de functie inhoudt: praat met een medewerker, loop mee.
  • Bel de contactpersoon bij de vacature: stel inhoudelijke vragen over de functie, het team, de organisatie. Niet met de vraag of de vacature nog openstaat.
  • Hou je sollicitatie kort en bondig: speel in je sollicitatie in op wat het bedrijf vraagt.
  • Motiveer je sollicitatie: waarom wil je juist deze baan?
  • Maak een kort en krachtig cv: Leo Loopbaan kan een CV check doen.

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.