fbpx

Waar moet je op letten in vacatureteksten?

Je bent op zoek naar een nieuwe baan of misschien wel je eerste baan. Je leest vacature na vacature, op zoek naar de beste functies voor jou. Maar weet je eigenlijk wel waar je op moet letten in vacatureteksten? Dat lees je in deze blog!

De functieomschrijving

De functieomschrijving is één van de belangrijkste delen van de vacaturetekst. De hele vacature draait namelijk om de functie. Wanneer jij je niet kunt vinden in de functieomschrijving kun je de vacature beter meteen afstrepen en op zoek gaan naar een betere match.

Het kan ook gebeuren dat de functie je op het eerste gezicht leuk lijkt, maar het niet geheel duidelijk is. Neem in dat geval contact op met het bedrijf. Vaak wordt er bij de vacature een contactpersoon gegeven die je kunt contacteren.

De functievereisten

In vacatures zijn altijd functievereisten te vinden. Deze zijn verwerkt in de tekst of al voor jou opgesomd. Je wil hier zoveel mogelijk bij aansluiten, maar je hoeft niet aan elk punt te voldoen. Mis je een functievereiste? Ga na of jij denkt dat dat veel uitmaakt voor deze functie. Zou je solliciteren op de functie, lieg hier dan in ieder geval niet over.

Wat biedt het bedrijf jou?

Waarschijnlijk heb je eisen aan je nieuwe baan. Kijk of de vacature hierop aansluit. Zijn er bijvoorbeeld genoeg ontwikkelingsmogelijkheden? Biedt de baan je genoeg uitdaging? Etc.

Hoe komt het bedrijf over?

Vaak is er een kort stukje over het bedrijf te vinden in de vacature die handig is om goed te lezen. Maar dat is niet alles waar je op kunt letten in de vacature. De algemene tone-of-voice verklapt ook al veel. Is het bijvoorbeeld persoonlijk geschreven of heel zakelijk?

We raden wel aan niet puur van de vacature uit te gaan. Bekijk vooral ook de website en eventuele social media kanalen om een beter idee te krijgen van hoe het bedrijf is. Maak op basis daarvan een beslissing of je denkt dat het bedrijf bij jou past of niet.

Weet je nou niet precies waar je eigenlijk naar op zoek bent? Of ben je al heel lang op zoek, maar lukt het maar niet een nieuwe baan te vinden? Ons team van loopbaancoaches staat voor je klaar. Kosteloos!

Heb je een vacature gevonden? Dan helpen wij jou graag met onze gratis CV Check! Hiermee checken we jouw cv, maar ook jouw sollicitatiebrief en/of LinkedIn-profiel. Vergeet ook niet de vacature mee te sturen!

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.