Ramiro Marroquin Garcia behoorde tot de eerste lichting studenten van de tweejarige master Biobased Materials. Na zijn afstuderen verwierf hij in 2018 een plek als onderzoeker bij het Aachen-Maastricht Institute for Biobased Materials (AMIBM) op de Brightlands Chemelot Campus in Geleen. “De chemie tussen onderwijs en bedrijfsleven hier is uniek. Je voelt hier de urgentie, de drive om nieuwe, biobased materialen te ontdekken.”
Net getrouwd verhuisde Ramiro Marroquin Garcia in 2016 naar Maastricht om de gloednieuwe master Biobased Materials te volgen. “Een bewuste keuze”, zegt de nu 26-jarige in Mexico geboren, getogen en opgeleid ingenieur chemische materialen. “We zochten allebei naar een brede master met een divers programma, gericht op biomaterialen. Dan zijn er nog niet zo veel opties. Om in aanmerking te komen voor een beurs van de Mexicaanse overheid moesten we ons bovendien inschrijven voor een jonge opleiding. Dat werd dus Maastricht.”
Fantastisch
Het jonge stel verkaste naar Zuid-Limburg. Ramiro kon meteen aan de slag, zijn echtgenote, ook chemisch ingenieur, moest een jaartje wachten op de beurs en stroomde een jaar later in. “We hebben er geen spijt van gehad”, vertelt de Zuid-Amerikaan in de CHILL-labs op de campus waar hij zich twee jaar verdiepte in met name plantaardige materialen en building blocks. “De master is in één woord fantastisch. Maastricht University beschikt hier over de meest geavanceerde faciliteiten en laboratoria. Hier ontmoet je ondernemers, studenten uit alle windstreken en bevlogen docenten en begeleiders. De setting is professioneel. Fabrieken en pilotplants liggen om de hoek. Heel inspirerend.”
Midden in de praktijk
Wennen aan het systeem van probleemgestuurd leren hoefde Ramiro Marroquin Garcia niet. “Integendeel, het overtrof mijn verwachtingen. Je leert samenwerken, je moet ideeën leveren en actief zijn. Verstoppen is er niet bij. Pittig hoor, maar in zo’n gemêleerd gezelschap met meer dan tien nationaliteiten daag je elkaar uit. Praktijkmensen en ondernemers worden binnengehaald, tijdens de master ben je al bezig met de zoektocht naar nieuwe materialen, naar innovaties en duurzame oplossingen.”
Maastricht University geldt niet als een Bèta-universiteit. Een beetje vreemd, vindt Ramiro Marroquin Garcia. “Ja, want hier in Geleen gaat het enkel om biologie, chemie, wiskunde en procestechnologie. We hebben destijds meegedaan aan een wedstrijd met andere universiteiten over biobased materialen. Wij wonnen! Dit is een Bèta-omgeving midden in de praktijk. Waar vind je die?”
AMIBM
Meteen na zijn afstuderen kon Ramiro Marroquin Garcia aan de slag als onderzoeker bij AMIBM. “Ik kon ook naar Zwitserland, maar ik heb niet lang hoeven nadenken. Ik ben begonnen aan een vierjarig traject, samen met nog zo’n 20 onderzoekers. We werken onder andere aan hi-performance materialen, uiteraard biobased. De lijnen met de bedrijven en de kenniswerkers op en rond de campus zijn kort. Wat me ook aanspreekt, zijn de netwerkbijeenkomsten en evenementen in het Centercourt. Alles is hier gericht op nieuwe materialen en duurzaamheid. Ik ben erg blij dat ik deel uitmaak van dit ecosysteem. Uiteindelijk werken we toch aan een betere wereld.”
Opportunities
Ook sociaal gezien is het Mexicaanse stel goed geland. “Zeker. We wonen heel prettig in Maastricht. Een kleine stad ja, maar wel gastvrij en overzichtelijk. Mijn vrouw spreekt inmiddels goed Nederlands. Zij gaat nu op zoek naar een PhD-plek of een baan. Kansen genoeg, denk ik, het gaat hier zo snel.”
Bron: Brightlands