fbpx

Een nieuwe roeping als kraamverzorgende

Maya Gulikers-Kraft uit Maastricht ontdekte op haar 44ste haar nieuwe roeping. Tijdens een kraambezoek bij haar nicht zag ze de kraamverzorgde aan het werk. Ze twijfelde geen moment en meldde zich aan voor de opleiding.

“Na de Huishoudschool heb ik de opleiding Kinder- en Jeugdverzorging gedaan”, vertelt Maya (62). “Daarna werkte ik jaren bij een medisch kinderdagverblijf. Omdat mijn man militair was, verhuisden we van Maastricht naar Mönchengladbach in Duitsland. Hier heb ik een crèche opgezet voor de kinderen van de militairen. Maar na anderhalf jaar kreeg ik zo’n heimwee dat ik er letterlijk ziek van werd. Op doktersvoorschrift keerde ik terug naar Maastricht.” Maya vond werk bij de chique modezaak Schnabel in de Grote Staat. “Dat was een fantastische tijd. Hier kwamen de rijkste mensen en alles draaide om service.” Later werkte ze als verkoopster in andere winkels en deed ze administratief werk. “Het waren leuke banen, maar ik miste toch het verzorgen en het met kinderen bezig zijn. Toen ik die kraamverzorgende aan het werk zag, viel alles voor mij op z’n plek. Ik vroeg haar het hemd van het lijf over haar werk. Zij wees mij op een opleidingstraject met baangarantie bij het Groene Kruis.”

“Jaren had ik mijn kinderen uitgezwaaid als ze naar school gingen en nu zwaaiden ze mij uit

Medisch stuk

Maya volgde een verkorte opleiding tot Verzorgende IG bij Leeuwenborgh (nu VISTA College), bestaande uit vier maanden theorie, vervolgens twee maanden meelopen en twee maanden stage. “Natuurlijk was ik de oudste in de klas met mijn 44 jaar. Mijn twee zoons waren rond de twintig. Jaren had ik hen uitgezwaaid als ze naar school gingen en nu zwaaiden ze mij uit terwijl ik met mijn schooltas wegfietste. Dat was wel heel grappig”, lacht Maya.

“De opleiding vond ik heel interessant en het leren ging me goed af. Ik had natuurlijk al ervaring als verzorgende én als moeder, maar nu kwam daar ook een medisch stuk bij. Ik weet dat sommigen denken dat wij een soort hulp in de huishouding zijn, maar dat is maar een klein aspect van het werk. Een kraamverzorgde is er om een gezin na de geboorte van een baby zelfstandig te maken. We geven de ouders informatie en brengen hen vaardigheden bij. Daarnaast zorgen we dat het huishouden op orde is, zodat de kraamvrouw kan aansterken.”

Veel meegemaakt

Na de opleiding kon Maya direct aan de slag bij Geboortezorg Limburg. “In de 17 jaar dat ik dit werk doe heb ik veel meegemaakt. Je komt thuis bij mensen uit alle lagen van de samenleving. Mensen uit andere culturen en mensen met een verstandelijke beperking, maar ook verslaafde of zelfs agressieve ouders. Een flinke dosis mensenkennis komt daarbij wel van pas”, aldus Maya. “Via mijn werkgever word ik ondersteund met bijvoorbeeld cursussen gesprekstechnieken. Wij worden ook getraind om te signaleren wanneer er iets niet pluis is. In dat geval kunnen we de huisarts, jeugdzorg of maatschappelijk werk inschakelen.”

Maya is nog elke dag blij met haar carrièreswitch. “Het is een baan met heel veel vrijheid en variatie. En het blijft keer op keer speciaal om die eerste momenten tussen een baby en de ouders mee te mogen maken.”

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.