fbpx

Ruud knokte zichzelf een weg terug naar werk

Ruud Kools werkt sinds 2016 in de meldkamer van gemeente Maastricht. Via een heleboel schermen houdt hij de stad en vooral de Maasboulevardtunnel in de gaten. Samen met zijn collega’s beantwoordt hij buiten kantooruren de telefooncentrale en stuurt hij de collega’s op pad als dat nodig is. Ruud werd in 2012 na een ongeluk afgekeurd en kwam in de bijstand terecht. Via Podium24 kwam hij in zijn huidige functie terecht. Nu hoopt hij op een vaste aanstelling bij de gemeente. Zijn advies: “Kom voor jezelf op, ben gemotiveerd en grijp kansen als ze zich voordoen.”

Voordat Ruud in de bijstand terechtkwam, had hij een mooie baan als vrachtwagenchauffeur bij een bergingsbedrijf in Maastricht. Daar had hij het naar zijn zin. “Ik was in dienst, maar het voelde alsof ik eigen baas was. Ik kon mijn werk indelen zoals ik dat wilde. Zolang het werk maar gedaan werd, was alles prima.” Voor een bezig baasje als Ruud was dat bijzonder fijn werken. “Ik doe al 35 jaar vrijwilligerswerk bij het jeugdwerk in Meerssen. Ik zit in een buurtnetwerk en ik ben lid van een politieke partij. Omdat ik altijd nachtdiensten draaide, kon ik dat prima combineren. En dat jeugdwerk? Dat is mijn grote passie.”

Jezelf verkopen

Het was dan ook wat toen hij in 2012 om medische redenen werd afgekeurd. “Door een ongeluk kon ik niet meer als chauffeur werken. In eerste instantie kwam ik toen in een UWV-traject terecht. Opeens moet je dan op zoek naar ander werk en verplicht solliciteren. Dat was wennen. Vooral mezelf ‘verkopen’ vond ik lastig.” In 2013 kon hij aan de slag als conciërge bij Arcus. “Tijdelijk helaas, want na allerlei verschuivingen in de organisatie was er geen plek meer.”

Een uitkering

Vervolgens belandde Ruud in 2014 bij de Sociale Dienst en moest hij rondkomen van een uitkering. “Financieel ga je er dan flink op achteruit. Stilzitten is niks voor mij. Ik hoopte op iets waar ik langer kon blijven.” Ruud greep toen alle kansen die zich voordeden. “Het helpt écht als je de juiste motivatie hebt. Ik wilde werken. Zelfs van het traject Werk en Bijstand heb ik het beste gemaakt. In dat traject ga je 13 weken lang aan de slag in de buitendienst of bij de MTB. Ik koos de MTB. Ondanks dat het werk (koekjes inpakken) weinig uitdagend was, had ik gelukkig iets van structuur in mijn leven. Mijn omgeving zag ook dat ik iedere ochtend om 7.00 uur in de auto stapte en na de middag weer thuiskwam. Het was alsof ik een parttimebaan had. Ook voor je eigenwaarde is dat belangrijk. Ik ben zelfs langer gebleven dan de verplichte 13 weken. Ik kreeg nog als opmerking mee: ‘Normaal moeten we mensen motiveren om aan de slag te gaan; jou moeten we motiveren om weg te gaan.’ Dus dat was leuk!”

Lees hoe het verder ging op Thuis in Maastricht

Meer weten over het initiatief waarmee Rob aan deze baan is gekomen?

Kijk op de website van Podium 24.
 

Vergelijkbare initiatieven in andere regio’s:

Werkgeversservicepunt Westelijke Mijnstreek
Werkgeversservicepunt Midden-Limburg
Werkgeversservicepunt Noord-Limburg
Werkgeversservicepunt (WSP) Parkstad

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.