Veel Limburgse bedrijven staan op dit moment te springen om procesoperators. Anita zag dit als een mooie kans en liet zich omscholen. Na een carrière in de autotechniek is ze nu meetkameroperator op de Chemelot site in Geleen.
Stel je even voor.
“Mijn naam is Anita Twikler, moeder van twee kinderen en werkzaam bij OCI Nitrogen sinds augustus 2013. Ik heb een opleiding gevolgd tot eerste autotechnicus. Jarenlang werkte ik binnen de autobranche; van monteur, service-adviseur en magazijnmedewerker tot bedrijfsleider, maar toch ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging. Deze heb ik gevonden op de Chemelot site in Geleen.”
Waarom koos jij voor omscholen?
“Via via hoorde ik dat men kandidaten zocht op Chemelot voor de functie van procesoperator en dat er een mogelijkheid bestond om van buitenaf een interne opleiding te volgen met baangarantie! De opleiding zou twee jaar duren en tegelijkertijd werk je op de desbetreffende plant. Het was een hele omschakeling voor mij, want je krijgt namelijk te maken met de continue dienst. Dat betekent dat je twee ochtenddiensten, twee middagdiensten, twee nachtdiensten en dan vier rustdagen hebt. Op zich is dit heel mooi te doen als je kinderen hebt. Je hebt meer tijd ter beschikking voor je kinderen dan dat je bijvoorbeeld fulltime van 9 tot 5 uur werkt. Ik ging één dag in de week naar school en de rest werkte ik gewoon met de ploeg in de plant. Voor school word je vrijgeroosterd.”
Hoe ziet de opleiding uit?
“Op school krijg je alle vakken die van belang zijn voor het beroep van procesoperator. De praktijkopdrachten van school hebben betrekking op de fabriek waar je werkt. Om de zoveel weken krijg je toetsen en rond je een blok van je opleiding af. Aan het einde van je opleiding krijg je het eindgesprek en worden je vaardigheden getoetst die je in je opleiding geleerd hebt. Tegen de tijd dat je klaar bent met je studie heb je de fabriek waar je werkzaam bent ook al redelijk onder de knie en kun je ook daar voor getoetst worden. Daarna mag je zelfstandig als procesoperator handelingen uitvoeren.”
Wat doet een procesoperator precies?
“Procesoperator houdt bij ons in dat je het procesverloop monitort, bewaakt en zorgt dat de fabriek zo optimaal mogelijk loopt. Procesonderdelen worden in- en uitbedrijf genomen en deze moet je veiligstellen. Als er verstoringen zijn worden deze de procesoperators op een zo veilig mogelijke manier verholpen. Daarnaast zorgen wij voor de kwaliteit en analyses van onze producten.”
Procesoperator ook iets voor jou?
Je achtergrond maakt niet eens zoveel uit. Het gaat er vooral om dat je gevoel hebt voor techniek en vol energie aan een nieuw avontuur wil beginnen. Zelfs als je nu iets totaal anders doet, kun je over alle eigenschappen beschikken om operator te worden. Ben je nu al operator (in de chemie of een totaal andere branche), dan ga je natuurlijk sneller door je opleiding heen. Waar het om gaat is: iedereen doet het op z’n eigen tempo. Solliciteer nu bij Chemelot om in aanmerking te komen voor een traject van studeren en werken, mét baangarantie. Kijk voor meer informatie op de website Chemelot Operators.