Christiaan Engels gaat voor Project Future 26 weken aan de slag als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie Synthese. Hij hoopt via het werk te groeien en verder te komen. “Wie weet, kan ik blijven.”
Christiaan is een bezige bij. Hij heeft een online community opgericht voor jongeren met en zonder beperking die gezellig samen willen gamen en kletsen. Zonder te schelden. “Bij andere communities wordt wel eens gescholden in combinatie met ziektes en beperkingen”, zegt hij. “Dat wilde ik niet. Vandaar dat ik Goldeaglecommunity begonnen ben. Hier kan iedereen zichzelf zijn in een veilige omgeving. Ik heb ook een eigen kanaal op YouTube en Twitch. Daar kun je me live zien gamen, ook houd ik er regelmatig een live bingo of gave knikkerrace.”
Luisteren en motiveren
Online is Christiaan zeer actief, maatschappelijk gezien kan hij een steuntje in de rug gebruiken. Hij heeft namelijk een autisme spectrum stoornis. “Ik wil graag verder groeien, maar liep vast. Mijn begeleider wees me op Project Future.” Hij meldde zich aan, kreeg verschillende gesprekken en maakte diverse testen. “Daar kwam uit wat ik al wist”, zegt Christiaan. “Ik ben creatief en houd van afwisseling en sociale contacten. Ook luister ik goed naar mensen en kan ik hen motiveren. Ik wil mensen graag helpen.”
Niet met de vinger wijzen
Een baan als jongerenwerker lijkt dan ook echt iets voor Christiaan. Contact maken, signaleren, motiveren. “Ik moet nu mijn cv en een motivatiebrief opsturen. Wat ik daarin schrijf? Dat ik graag met jongeren in gesprek ga, dat ik het tof vind om hen te helpen en dat ik niet met de vinger wijs, maar kijk wat er fout gaat en waarom het fout gaat.” Christiaan heeft er zin in. “Ik ben blij dat ik onder de mensen kom. Hopelijk kan ik jongeren helpen en maak ik zelf ook stappen vooruit. Wie weet wat het oplevert, ook voor mijn eigen community.”
Over Project Future
Project Future is een initiatief van 6 Noord-Limburgse gemeenten en Provincie Limburg. Jongeren tussen 16 en 27 jaar gaan 26 weken lang aan de slag bij een maatschappelijke organisatie naar keuze. Ze ontdekken waar hun talenten liggen en verbeteren hun vaardigheden. Ook leren ze nieuwe mensen kennen en vergroten ze hun netwerk. Een coach – een directe collega – begeleidt de jongere. De organisaties willen nadrukkelijk ook van de jongeren leren.