HR medewerker Peter Hicks startte zijn loopbaan vanuit een interesse in mensen. Na een jaar of tien werd hem duidelijk dat hij toe is aan een nieuwe uitdaging. “Het werk werd steeds zakelijker. Ik miste het menselijke aspect en haalde geen voldoening meer uit mijn functie.” Hij kreeg de tip om als vrijwilliger aan de slag te gaan bij vluchtelingenwerk. Zo maakte hij kennis met de maatschappelijke hulpverlening. Om echter definitief de stap te durven zetten naar een baan in de zorg volgde Peter eerst het gratis, landelijke traject Sterk in je werk.
“Het werk in de zorg is dermate divers, dat je goed moet kijken welke functie of richting bij jouw karakter en persoonlijke drijfveren past. Vaak wordt een keuze gemaakt vanuit gevoel, maar het zaak precies te weten waaraan je begint. Denk aan de onregelmatige werktijden, het opleidingstraject, een goede balans tussen privé en werk en niet te vergeten het financiële aspect.” Aan het woord is Frank Dullens, een van de coaches bij Sterk in je werk. Door zijn ruime ervaring als HR-, mobiliteitsadviseur en loopbaancoach in de gehandicaptenzorg weet hij waar hij over praat en kan hij zaken helder maken. Zo ook bij Peter: “Frank hielp me in twee gesprekken over de drempel die ik voor mezelf had opgeworpen. Er waren tal van praktische zaken die me tegenhielden, waaronder inderdaad het feit dat je ook in de weekenden zult moeten werken en de gevolgen voor mijn salaris. Ik weet nu echter zeker dat dit niet opweegt tegen de voldoening die ik uit het werk ga halen. Met mijn partner Nina heb ik het uitgebreid besproken. Zij steunt mij volledig in mijn switch.”
In je energie
Heb je eenmaal helder wat je wilt gaan doen, dan is het zaak een actieplan op te stellen en de koe bij de hoorns te vatten. “Vacatures zoeken en een goede sollicitatiebrief schrijven, dat kan ik zelf prima gezien mijn achtergrond in het HR-vak. We hebben de focus daarom meer gelegd op hoe ik mijn persoonlijke kwaliteiten goed naar voren kan laten komen tijdens een sollicitatiegesprek,’ legt Peter uit. ‘Frank hielp me om mezelf beter te kunnen ‘verkopen’ door het opstellen van een pitch. Een korte samenvatting van mijn talenten, zoals de interesse in en de feeling voor mensen, de capaciteit om snel het vertrouwen van iemand te winnen en het feit dat ik graag iets wil betekenen voor een ander.”
Bij Stichting Pergamijn vond de enthousiaste zij-instromer een baan als client-begeleider in de gehandicaptenzorg. “Mijn contract startte in september. Ik werk vier dagen en ga een dag naar school voor de BBL-opleiding maatschappelijke zorg. Tijdens de meeloopdagen waren de collega-begeleiders erg positief, ze gaven me zelfvertrouwen. Ik ben me echter ook duidelijk bewust van het feit dat ik geduld moet hebben met de cliënten, niet alles dat ik me voorneem zal lukken. Het er simpelweg voor ze zijn, dat is al heel belangrijk.” Coach Frank geniet zichtbaar als hij besluit: “Er is niets mooier dan iemand die in zijn energie zit, dan gaat er iets open in het gezicht en is merkbaar dat de juiste snaar is geraakt. De zorg biedt kansen, zeker ook voor mannen!”
Bron: Zorgnet Limburg