Zowel werknemers als werkgevers vinden loopbaanchecks nuttig, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Instituut Gak. Toch worden ze vaak pas gebruikt als medewerkers vastlopen in hun werk. Joop Brusselers, loopbaanspecialist bij Leo Loopbaan, pleit voor een preventieve inzet en inbedding in het HR-beleid. “Je brengt medewerkers in beweging.”
Twee jaar lang deden onderzoekers van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Saxion Hogeschool en Zuyd Hogeschool onderzoek naar de naar de effecten van loopbaanchecks. Werknemers die een check hebben gedaan, zijn daar blij mee. Ze hebben een beter beeld van de plek die werk in hun leven inneemt, meer zelfvertrouwen en een beter zelfinzicht gekregen. Mede daardoor denken ze dat ze zich beter kunnen profileren bij een potentiële werkgever. Ook werkgevers zijn tevreden over loopbaanchecks. Ze ervaren dat medewerkers meer zelfinzicht krijgen en nieuwe stappen zetten in hun werk. Verder merken ze dat ook hun organisatie baat heeft bij loopbaanchecks, doordat de mobiliteit van werknemers toeneemt.
Bewustmaken eigen verantwoordelijkheid
Joop Brusselers noemt de resultaten herkenbaar. “Een loopbaancheck is bij Leo Loopbaan standaard binnen een loopbaantraject. Het belangrijkste doel van de check is dat de deelnemer zich bewust wordt dat hijzelf verantwoordelijk is voor zijn eigen loopbaan.” Voor de duidelijkheid: een loopbaancheck is geen interesse- of vaardighedentest. “Een loopbaancheck kijkt hoe je inzicht in jezelf en de arbeidsmarkt is. Past je werk nog bij je, weet je hoe je werk zich ontwikkelt en of je baan over vijf jaar nog bestaat?”
Ontwikkeling Loopbaan-APK
Leo Loopbaan werkt op dit moment aan een standaard loopbaan-APK, zegt Brusselers. “Die onderzoekt vier dingen: je mindset – ben je je bewust dat je zelf verantwoordelijk bent voor je loopbaan? -, je zelfkennis, je kennis van de arbeidsmarkt en je kennis van tools op die arbeidsmarkt, met andere woorden: ken je de weg op de arbeidsmarkt? De uitkomsten kunnen aanleiding tot vervolgstappen geven. Of niet, als je lekker op je plek zit en je werk de komende jaren niet of nauwelijks verandert.”
Verankeren in HR-beleid
Uit het onderzoek blijkt dat werkgevers loopbaanchecks vooral curatief gebruiken. Net als de onderzoekers raadt Brusselers aan om dit juist preventief te doen. “Veranker het in je HR-beleid, laat iedere medewerker om de twee of drie jaar zo’n test doen. Vergelijk het met de APK-keuring van je auto. Met een loopbaan-APK weet je of je medewerker nog fit for the job is. Zo niet, dan kun je samen de juiste stappen nemen. Op die manier zorg je ervoor dat je medewerker bijblijft én bij je blijft. Want doe je niets en de medewerker voelt zich niet meer lekker in zijn werk, dan wordt hij minder productief, ziek of hij vertrekt.”
Uitgangspunt voor ontwikkelgesprek
Door loopbaanchecks onderdeel te maken van het HR-beleid, moet het volgens de onderzoekers ook mogelijk zijn om sneller en toekomstgericht te sturen op mobiliteit en bezetting in de organisatie, door bijvoorbeeld beter gebruik te maken van het interne arbeidspotentieel. Werkgevers spreken in elke geval de wens uit dat het gesprek over loopbaan en ontwikkeling iets is dat ‘normaal gevonden wordt’. Organisaties kunnen dit doen door een loopbaancheck als (mede-)uitgangspunt te nemen voor een ontwikkelgesprek, aldus de onderzoekers.
Winst voor iedereen
Het zijn aanbevelingen die Brusselers als muziek in de oren klinken. “De werknemer is en blijft verantwoordelijk voor zijn eigen loopbaan, als werkgever kun je een leven lang ontwikkelen en loopbaandenken stimuleren. Doe het. Want iedereen heeft er baat bij, zo laat ook het onderzoek zien: de werknemer, de werkgever en de organisatie.”
Wil je meer weten over de inzet van loopbaanchecks of de loopbaan-APK van Leo?