fbpx

Traditioneel loopbaanperspectief is niet meer van deze tijd

Artikel gepubliceerd op 9 maart 2021 op WijLimburg

Trappen en ladders. Zoek in Google afbeeldingen op ‘carrière’ of ‘loopbaan’ en dat zijn de plaatjes die naar voren komen. Het is het traditionele loopbaanperspectief: na je studie ga je aan het werk en het bedrijfsleven zorgt de komende 20 jaar voor jou en je loopbaan, met altijd een weg naar boven.

Maar zo werkt het niet meer, weet Ramon Niessen van Leo Loopbaan, de Limburgse publiek-private samenwerking voor loopbaan en ontwikkeling. “De huidige wereld is dynamisch en onvoorspelbaar. Ontwikkelingen volgen elkaar in hoog tempo op, denk aan de verdergaande digitalisering. Om interessant voor werkgever en arbeidsmarkt te blijven, moeten medewerkers aan zichzelf werken.”

Bewust maken
Dat is in eerste instantie een verantwoordelijkheid voor de medewerker zelf, maar de werkgever heeft er ook belang bij. “Medewerkers die regelmatig hun kennis en vaardigheden updaten, zijn productiever en meer bevlogen”, aldus Niessen. “Bovendien kunnen ze zich makkelijker aanpassen aan veranderingen en beter omgaan met onzekere omstandigheden Bovendien kunnen deze medewerkers zich makkelijker aanpassen aan veranderingen en beter omgaan met onzekere omstandigheden, want ze weten dat ze goed in de markt liggen. Mocht het voorkomen dat ze onverhoopt hun baan verliezen en intern of extern naar nieuw werk moeten.’’

Samen ondernemen
“Werkgevers doen er dan ook goed aan om hun medewerkers bewust te maken van het belang van hun eigen ontwikkeling. Ga met hen in gesprek”, adviseert Niessen. “Praat ze bij over ontwikkelingen in de branche en je bedrijf. Schets hoe je bedrijf zich wil ontwikkelen en leg duidelijk uit waarom eigen ontwikkeling belangrijk is. Op die manier kun je medewerkers in de doe-modus brengen. Dat kan in kleine stappen, overzichtelijk en laagdrempelig. Sommigen zullen ook niet warm worden van bijvoorbeeld een scholing of cursus. Terwijl ze wel gemotiveerd raken als je over het verbeteren van hun vakmanschap praat. Hierdoor haal je meer uit je bedrijf, maar ook uit je medewerkers. Ondernemen doe je samen.”

Leo ondersteunt
Leo Loopbaan ondersteunt bedrijven om hun medewerkers bewust te maken van de noodzaak tot ontwikkelen. Bijvoorbeeld via de (online) Koffiebreak, waarbij medewerkers in gesprek gaan met een loopbaanadviseur van Leo, of een HR-scan. Niessen: “Met deze scan, die we samen met LWV en Zuyd Lectoraat Employability doen, maak je inzichtelijk welke kwaliteiten je nodig hebt en waaraan het nog ontbreekt. Op basis daarvan maken we samen een plan om medewerkers klaar te stomen voor de toekomst.” Daarnaast kunnen medewerkers via Leo diverse workshops volgen en zelftests maken. “De wereld verandert snel. Als bedrijf moet je mee. Dat geldt ook voor je medewerkers. Het is aan de werkgever om dat voor elkaar te krijgen. Wij helpen daar graag bij.”

Deel dit artikel:

Gerelateerde artikelen
De Limburgse agrarische sector ontdekken
In elke agrarische sector bij een of twee bedrijven de deuren open zetten voor potentiële nieuwe medewerkers. Dat is de komende jaren het streven van Leo Loopbaan en Ontwikkeling (LEO). De Limburgse coöperatie ondersteunt werknemers bij de start op de arbeidsmarkt of bij ‘een leven lang leren’. Daar hoort een kennismaking op het bedrijf bij.
‘Een regelmatige loopbaan-APK is zinvol voor werknemer én werkgever’
Zowel werknemers als werkgevers vinden loopbaanchecks nuttig, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van Instituut Gak. Toch worden ze vaak pas gebruikt als medewerkers vastlopen in hun werk. Joop Brusselers, loopbaanspecialist bij Leo Loopbaan, pleit voor een preventieve inzet en inbedding in het HR-beleid. “Je brengt medewerkers in beweging.

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.