fbpx

Hulp bij het maken van een studiekeuze in coronatijd

Een studiekeuze maken is lastig, zeker in deze tijd. Marieke van Kemenade is loopbaanadviseur bij het GildeLoopbaancentrum en vertelt hoe ze studenten op afstand toch probeert te helpen.

Marieke van Kemenade is loopbaanadviseur bij het Gilde Loopbaancentrum. Hier geeft ze advies en helpt ze met vragen over alles rondom werken en leren. Een onderdeel hiervan is het helpen van studenten bij een het maken van studiekeuze. Iets wat voor velen als lastig wordt ervaren, zeker in deze tijd waarbij er geen open dagen of voorlichtingsactiviteiten zijn. Hoe ervaart Marieke het begeleiden van studenten in deze corona tijd?

Sfeer is bepalend

“We hebben gelukkig veel hulpmiddelen om contact te hebben met studenten maar advies geven en begeleiden is op het moment anders dan anders. Je mist bij de gesprekken toch wel de lichaamstaal, de gezichten en het stukje contact met de ouders.” Studenten moeten zich op dit moment echt online oriënteren terwijl er op uit gaan juist zo belangrijk is volgens Marieke. “Studenten missen het proeven van de sfeer op een school.” Er zijn op dit moment geen open dagen of meeloopdagen bij scholen en bedrijven. Iets wat erg bepalend is bij de keuze voor een opleiding.

Het contact met de studenten is wisselend. “Met sommigen is er erg veel contact, bijvoorbeeld via Whatsapp. Maar er is ook een groep die we in deze tijd een beetje kwijtraken. Studenten die niet reageren en onbereikbaar zijn.”

Saaie vakantie

Studenten die Marieke spreekt geven aan dat ze dit als een  lastige periode ervaren. “Onlangs kreeg ik een bericht van een jongen dat hij grote moeite had met de huidige situatie. Hij gaf aan de structuur van het naar school gaan te missen en daardoor weinig motivatie en concentratie te hebben. Hij wilde graag stoppen en kiezen voor iets nieuws, maar hij merkt dat hij in deze tijd ook geen keuzes durft te maken.” Ook laten veel studenten weten dat ze het een saaie periode vinden, ze vervelen zich. “Studenten merken op het moment weinig verschil tussen vakantie en schoolweken.”

Positieve kanten

Toch zitten er ook positieve kanten aan deze periode. “Je ervaart nu dat bepaalde zaken eigenlijk heel goed op afstand gedaan kunnen worden. Je hoeft niet altijd fysiek af te spreken.” Om studenten toch te kunnen helpen met vragen is het Gilde Loopbaancentrum onlangs gestart met Q&A’s via social media. “De Q&A’s zijn een goed voorbeeld van iets dat uit noodzaak ontstaan is, maar zeker in de toekomst doorgezet kan worden. Het is een laagdrempelige manier voor studenten om vragen te stellen.” Ook merkt Marieke dat opleidingen er echt alles aan doen om studenten toch goed te kunnen informeren. “Je zorgt er samen voor dat studenten toch alle informatie ontvangen die ze nodig hebben. Ook bij studenten merk je dat ze erg dankbaar zijn dat scholen zich zo inzetten.”

Heb jij al een keuze gemaakt voor een vervolgstudie? Of ben je nog zoekende? Ga eens aan de slag met onze zelftests. Die kunnen je op het goede spoor zetten. Met de Kwaliteitentest bijvoorbeeld kom je erachter waar je goed en minder goed in bent.

Deel dit artikel:

Wellicht vind je een van deze artikelen ook wel interessant

don't call us.
we will coconut
you

organic pop up market store is heading your way​

Loopbaanbegeleiding

Wil je graag wat extra begeleiding? Dan ben ik er voor jou met passende informatie of persoonlijke ondersteuning naar jouw behoefte. Dit kan telefonisch of digitaal, maar natuurlijk ook ‘in het echt’. Heb je hierover vragen of wil je een afspraak plannen neem dan contact met mij op via onderstaand formulier.